Paloma je med podjetji v večinski državni lasti najbliže prodaji, je razkril državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja. Paloma je sicer eno od 15 podjetij v državni lasti, ki so bila pred dobrima dvema letoma uvrščena na seznam družb v večinski državni lasti, namenjenih za prodajo. Nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) so minuli teden sicer odločili, da bodo za pomoč pri odločitvi o dokapitalizaciji Palome najeli odvetniško pisarno Schoenherr. Ta je tudi že pripravila pravno mnenje o postopku dokapitalizacije družbe, ki že nekaj časa čaka na 4,5-milijonsko posojilo Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). »EBRD je v zaključni fazi odobritve razvojnih sredstev. S pozitivnim poslovanjem v letu 2014 in ob polletju 2015, reprogramom posojil pri komercialnih bankah in nadaljevanjem dokapitalizacije smo namreč pridobili njeno zaupanje,« so pojasnili v Palomi.

Sredstva bodo namenjena povečanju energijske učinkovitosti, nujnim investicijam v prenovo proizvodnje in povečanju proizvodnih zmogljivosti. »S poslovnim in finančnim prestrukturiranjem, ki smo ga začeli leta 2013, bomo nadaljevali, saj želimo postati vodilni ponudnik in proizvajalec visokokakovostnih higienskih papirnih izdelkov za vsakdanjo rabo v regiji Adria, srednji Evropi in drugod,« pravijo v družbi pod vodstvom Tadeja Gosaka. V EBRD pa ocenjujejo, da je njihovo posojilo pomemben korak pri finančnem prestrukturiranju ter dokapitalizaciji in privatizaciji družbe.

EBRD tudi v drugih panogah

Med zadnjimi večjimi naložbami EBRD pri nas je sicer 40-milijonsko dolgoročno posojilo Sparu Slovenija. »Sredstva so bila namenjena za širitev logističnega centra, gradnjo energijsko učinkovitih novih poslovalnic ter prenovo in energetsko sanacijo starih poslovalnic. Dolgoročno posojilo smo prejeli za obdobje sedmih let, vrnili ga bomo poleti 2020,« je pojasnil Jure Petkovšek, finančni direktor v Sparu Slovenija. Minuli teden v Trzinu odprta 94. Sparova trgovina pri nas je tako zgrajena z energijsko učinkovito opremo, vrednost investicije pa znaša tri milijone evrov.

Ob odobritvi posojila EBRD slovenskemu Sparu maja 2013 se je v javnosti špekuliralo, da naj bi del teh sredstev namenili tudi za Sparove načrte pri gradnji trgovskega središča v ljubljanski Šiški. Spar ima namreč tam že od leta 1999 kupljeno zemljišče, gradnjo večnamenskega kompleksa pa je več let ovirala mestna politika. Podjetje SES (Spar European Shopping Centers), ki združuje vsa Sparova trgovska središča v Evropi, je tako šele maja letos pridobilo gradbeno dovoljenje za trgovsko središče v Šiški.

V Slovenijo skoraj milijardo evrov

V zadnjih 19 letih je EBRD v Sloveniji finančno podprla 69 projektov v skupni vrednosti 818 milijonov evrov. EBRD podpira tri ključna področja: prestrukturiranje podjetniškega sektorja, stabilizacijo finančnega sektorja ter naložbe v trajnostno in učinkovito rabo energije, predvsem v malih in srednje velikih podjetjih. Evropska banka je poleti za 8,5 milijona evrov kupila obveznice Slovenske industrije jekla (SIJ), je pa tudi partner ameriškega sklada Apollo pri nakupu NKBM; njen 20-odstotni delež je veljal 70 milijonov evrov.