Peter Prevc ni mogel prikriti razočaranja, potem ko je na uvodni tekmi novoletne turneje v smučarskih skokih v Oberstdorfu še tretjič zapored osvojil tretje mesto. Potem ko je bil najboljši v ponedeljek na treningu in kvalifikacijah, danes pa v poskusni in prvi seriji, je bil v finalu žrtev slabših vremenskih razmer, a jo je med vodilno trojico odnesel najbolje, saj je zaradi kakovosti in dobre forme edini obdržal mesto na zmagovalnem odru. Drugouvrščenega Avstrijca Krafta (7. mesto) in tretjega Norvežana Tandeja (10. mesto) je v finalu kar posrkalo na doskočišče, čeprav so zvišali zaletišče. Le nekaj minut prej so bile vetrovne razmere tako ugodne, da je v paketu po napadu iz ozadja v dno skakalnice neslo Japonca Kasaija (z 8. na 5. mesto), Avstrijca Hayboecka (s 6. na 2. mesto) in Nemca Freunda (s 5. na 1. mesto).

»Med nastopom zadnjih desetih tekmovalcev je bilo veliko menjav moči in smeri vetra ter s tem naleta. Morda bi lahko malo več časa počakali, preden so prižgali zeleno luč. Glede na prejšnje skoke sem v finalu pričakoval boljšo uvrstitev, zato je nekaj grenkega priokusa, ker nisem preskočil zelene črte, ki je označevala zmago. Že ves teden opozarjam, kako se na turneji vse hitro obrne. Meni se je iz dobrega v slabo. Morda bi bilo lahko še precej slabše ali pa tudi bolje. V drugi seriji se mi je tudi malo zalomilo, a nikoli ne veš, za kaj je kakšna stvar dobra,« je razburljivo tekmo analiziral Peter Prevc, ki je bil še na sedmi od letošnjih osmih tekem na odru za zmagovalce: po tri zmage in druga mesta ter eno tretje mesto.

Za oba skoka na tekmi pravi, da sta bila na visoki ravni. Ker so prestavljali višino naleta, je vedel, da se razmere spreminjajo. »Vse skupaj je bilo zanimivo spremljati, a menjavanje naletnih mest ni vplivalo na moj skok. Vsaka tekma svetovnega pokala je težak boj. V finalu sem vlekel do skrajnosti, da bi zadel zeleno črto, zato doskok ni bil popoln. Za nadaljevanje turneje moram ostati pozitivnih misli in samozavesten, kot sem bil doslej, in z nekaj sreče se bo vse dobro končalo. Ker dobro skačem, moram premagati le še veter,« je končal Peter Prevc, ki je misli stran od smučarskih skokov sinoči preusmeril tako, da si je v hotelski sobi ogledal film in bral knjigo.

Ker sta bila na prvih dveh stopničkah skakalca iz Nemčije in Avstrije, ki sta gostiteljici turneje, so nekateri slovenski navijači začeli debate, da je bila vsa kolobocija z vetrom zrežirana po okusu gostiteljev. »Ne. Ni šlo za nemško igro, saj z izravnavami kompenzirajo moč vetra in naletna mesta. Preprosto si moral imeti srečo z vetrom, ki sta jo Freund in Hayböck znala izkoristiti. Skakala sta v paketu v sredini najboljše deseterice, ko so bile razmere boljše kot med nastopom zadnjih treh,« je pojasnil selektor slovenske reprezentance Goran Janus, ki je bil manj razočaran kot Peter Prevc. »Petru glede tehnične izvedbe skokov ne morem očitati ničesar. Znova je dosegel vrhunsko uvrstitev. Najpomembneje je, da je zaostanek po prvi četrtini turneje majhen, kar pomeni, da imamo dobro izhodišče. Ker smo borci, se bomo naprej borili z vsemi močmi. Napeto bo do zadnjega skoka v Bischofshofnu,« je pojasnil Janus.

Tudi preostali trije slovenski finalisti so v finalu pokvarili uvrstitve. Za mlada Anžeta Laniška (16. mesto) in Domna Prevca (27.) je bila tekma dobra učna ura, Robert Kranjec je ujel točko (30. mesto), potem ko so vsi nastopili v zahtevnih razmerah z veliko vetra v hrbet na meji dovoljenega. Brez finala sta ostala Jurij Tepeš in debitant Tilen Bartol.

Na turneji je danes prost dan. Slovensko reprezentanco čaka dve uri vožnje do Garmisch-Partenkirchna, kjer bodo jutri ob 14. uri kvalifikacije, v petek, 1. januarja, ob 14. uri pa druga tekma turneje. Janus bo fantom danes dal povsem prosto popoldne, zato bodo počeli, kar koli bodo želeli. Najpogostejša aktivnost je obisk savne, nekateri se bodo v lastni režiji preznojili s tekom ali v fitnesu.