Pravo spomladansko vreme – toplo sonce in temperatura 15 stopinj Celzija – je včeraj v Oberstdorfu na Bavarskem pozdravilo karavano 69 smučarjev skakalcev iz 18 držav, ki bodo nastopili na 64. novoletni turneji. Prvo dejanje je bilo že sinoči s slovesnim odprtjem, na katerem so v mimohodu sodelovale vse reprezentance. Danes popoldne bodo dve seriji za trening in nato kvalifikacije, ki niso pomembne le za uvrstitev na tekmo, ampak tudi za določitev parov v prvi seriji. Posebnost turneje so namreč dvoboji na izpadanje, saj se v finale uvrsti 25 zmagovalcev in še pet srečnih poražencev z največjim izkupičkom točk.

Reprezentance niso v pripravah na prvi vrhunec sezone ničesar prepustile naključju in nekatere so simulacijo novoletne turneje opravile že med poletnimi pripravami. V perfekciji so šli najdlje Nemci, ki so trenirali na vseh štirih skakalnicah ob istih urah, kot bodo tekme, se med prizorišči selili v enakem ritmu, kot se bodo v prihodnjih desetih dneh, in celo bivali v istih hotelih. Da bi Nemci zmanjšali stres, ki ga pomenijo selitve, so se odločili, da bodo za drugo tekmo v Garmisch-Partenkirchnu in tretjo v Innsbrucku bivali v hotelu v Seefeldu v Avstriji, tako bodo šest noči spali v isti postelji. Nemci na skupno zmago nestrpno čakajo že 14 let.

Slovenski selektor Goran Janus je pozno jeseni odpovedal priprave na Poljskem, da so se Peter Prevc in druščina pripravljali na treh skakalnicah v Oberstdorfu z ledeno zaletno smučino, Garmisch-Partenkirchnu, kjer so imeli Slovenci v zadnjih sezonah na prvi dan novega leta kar nekaj težav, in Innsbrucku, kjer je običajno glavna selekcija v boju za skupno zmago. Slovenci niso trenirali v Bischofshofnu, ker to ni bilo mogoče.

Janus: Na turnejo brez posebne taktike, ampak od tekme do tekme

»Peter Prevc je zame prvi favorit za skupno zmago,« je v minulih dneh brez ovinkarjenja nekajkrat ponovil selektor slovenske reprezentance Goran Janus, ki je spomladi v letni načrt dela zapisal, da je cilj na novoletni turneji v skupnem seštevku en tekmovalec do tretjega in še eden do petnajstega mesta. »Najbolj si želimo stabilne vremenske razmere. Čeprav je Peter zelo napredoval v poletni sezoni, nisem pričakoval tolikšne eksplozije že decembra, saj je doslej začel skakati daleč šele po novem letu. Najbolj si želim, da ne bi imeli težav s poškodbami in zdravjem. Za turnejo ne bo nobene posebne taktike. Šli bomo od tekme do tekme in morali ostati zbrani, saj je za visoko uvrstitev treba narediti osem tehnično popolnih skokov. Dokazali smo, da znamo zmagovati in tudi umiriti evforijo,« je samozavesten 45-letni Ljubljančan Janus.

Peter Prevc je bil takoj po včerajšnjem prihodu na Bavarsko v središču pozornosti na tiskovni konferenci, ki je bila prvo dejanje letošnje turneje. Medtem so Nemci njegovega najhujšega tekmeca Severina Freunda pred medijskim pritiskom obvarovali tako, da je spregovoril že popoldne na tiskovni konferenci nemške smučarske zveze.

Peter Prevc se na turnejo ni pripravljal le na skakalnici in v telovadnici (prost je bil le v petek na božični dan), ampak je bil posebej pozoren tudi doma, ko je pripravljal opremo in oblačila, da ne bi česar pozabil. Brat Domen med sedmerico Slovencev deluje najbolj sproščen in neobremenjen.

Jurij Tepeš »dobil črvička v glavo«

Za najbolj izkušena reprezentanta, 34-letnega Roberta Kranjca in 26-letnega Jurija Tepeša, ki sta rojena letalca, je turneja pomembna tudi za izboljšanje forme, saj ju že sredi januarja čaka svetovno prvenstvo v smučarskih poletih na Kulmu. »Sorazmerno s tem, ko me manj boli roka, lažje treniram, tekmujem in forma raste. Končno sem lahko osredotočen na skoke, saj me je pred tem komolec tako oviral, da se nisem mogel dovolj osredotočiti na tehniko,« meni Robert Kranjec. Jurij Tepeš, ki je lansko turnejo izpustil zaradi slabe forme, je dobro začel letošnjo sezono, po nekaj spodrsljajih pa je začel malo dvomiti o svojih sposobnostih. »Jurij je odlično pripravljen, po nekaj slabših nastopih pa je dobil črvička v glavo, zato mora zdaj potrpežljivo počakati na skakalnico, ki mu leži, da bo spet skočil daleč,« je miril Janus.

Anže Lanišek ima včasih tako velika pričakovanja, da pregori v preveliki želji po uspehu. Anže Semenič, sicer bratranec kajakaša na divjih vodah Jureta Megliča, ki bo na olimpijskih igrah v Riu de Janieru tekmoval za Azerbajdžan, na turneji pričakuje boljše uvrstitve kot v dosedanjem delu sezone, ko je bil le enkrat med dobitniki točk (29. mesto). Tilen Bartol, ki si je mesto v reprezentanci priskakal z dobrimi nastopi v celinskem pokalu in bo v ekipi vso turnejo in še za tekmi v Willingenu, ne skriva, da bo kot debitant imel tremo. »Z dobrim začetkom sezone sem presenetil celo samega sebe,« pravi Tilen Bartol iz Loškega Potoka, sicer pa član SSK Ihan, kamor je prestopil iz ljubljanske Ilirije.