Zanimivo je bilo v teh dneh opazovati najboljšo slovensko športnico Tino Maze, kako je v družbi mlajših tekmovalk podoživljala čase svojih začetkov tekmovanj svetovnega pokala v alpskem smučanju. Šestnajst let je že minilo, odkar se je prvič pod Pohorjem podala na start. Zato z zanimanjem opazuje mlade alpske smučarke, ki jim je velika vzornica. Organizatorji Zlate lisice danes in jutri pod Pohorjem pričakujejo na tisoče obiskovalcev, ki bodo imeli kaj videti. Vrhunskost Tine Maze v obeh tehničnih disciplinah, nadpovprečnost Ane Drev in Katarine Lavtar v veleslalomu, domačo matadorko Ilko Štuhec, Ano Bucik, ki se vzpenja v slalomu, ter mlado generacijo, ki si utira pot k uveljavitvi.

»V veleslalomu na tekmah svetovnega pokala nismo tekmovali že skoraj dva meseca, kar je predolg premor,« pred današnjo uvodno preizkušnjo 51. Zlate lisice pravi Tina Maze, njenim besedam pa pritrjuje ves alpski smučarski svet. »Vsaka klofuta me strezni. Anna Fenninger me je v veleslalomu na svetovnem prvenstvu res premagala z veliko prednostjo. Odpeljala je izjemno tekmo, sama pa sem na agresivnem snegu delala zelo velike napake. Upam, da se ji bom že danes oddolžila,« je o veleslalomu spregovorila najboljša slovenska smučarka. V nadaljevanju pa se je dotaknila pohorske zmage izpred dveh let, ko je po drugem mestu v veleslalomu dan kasneje veličastno zmagala na slalomu: »Tedaj sva z Lindsey Vonn do njene poškodbe bili boj za skupno zmago svetovnega pokala. Ko mi je na domačem terenu zadala veleslalomski poraz za nekaj stotink, sem bila šokirana. Nisem ravno jokala, me je pa precej zbodla. Naslednji dan je bil čas za poravnanje računov. Na slalomski tekmi mi je uspelo zmagati. Ob številnih navijačih ob progi je bilo težko ohraniti hladno glavo. Najlepše je bilo v cilju občutiti energijo navijačev. Počutila sem se kot rokovski zvezdniki pred številčnim avditorijem.«

»Dvojčka veleslalomske in naslednji dan še slalomske zmage na istem prizorišču še nisem dosegla. To je eden od mojih še neuresničenih ciljev,« dviguje temperaturo pred domačim vrhuncem sezone motivirana Črnjanka. Zadnji dve preizkušnji na SP v Beaver Creeku ji nista uspeli po njenih željah. Zato bo skušala najprej sebi, nato tekmicam in navsezadnje domačim navijačem dokazati, da še vedno kroji veleslalomski in slalomski vrh svetovnega pokala.

Glavni trener v slovenski reprezentanci v tehničnih disciplinah Denis Šteharnik pravi, da imajo vse tekmovalke po vrnitvi iz ZDA nekoliko težav s časovno razliko. »Rad bi se zahvalil Žičnicam Kranjska Gora, ki so nam omogočile kvaliteten trening pred Zlato lisico,« dodaja Šteharnik. Ana Drev v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala zaseda 25. mesto, zadnje, ki vodi na finale svetovnega pokala. »Do finala v Meribelu sta še dve preizkušnji, v Mariboru in Areju. Lahko obljubim, da bom šla v Mariboru na polno,« napoveduje Šmarčanka. »Na treningu sem imela nekaj težav s prilagoditvijo na sneg. Nadejam se dobrega veleslalomskega nastopa. Želim pa si, da bi bila končno zadovoljna tudi s slalomom,« pravi Katarina Lavtar. »V tej sezoni sem nekajkrat dokazala, da lahko smučam hitro tudi z visoko startno številko. Moj osnovni cilj je uvrstitev na drugo progo, na njej pa napad do vidnejših uvrstitev,« si želi Ana Bucik.