Potem ko so volilni organi prešteli praktično vse glasovnice z današnjega glasovanja, je jasno, da je velika večina volivcev glasovala proti uveljavitvi zakona, in sicer 359.528 ali 63,02 odstotka. Za je glasovalo 210.967 oziroma 36,98 odstotka volivcev.

Ob 35,37-odstotni udeležbi je nasprotnikom zakona uspelo doseči kvorum, ki je potreben za zavrnitev zakona. Ta določa, da mora proti uveljavitvi zakona glasovati vsaj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, kar glede na volilne imenike, pripravljene pred tokratnim referendumom, pomeni 342.810.

Današnji izid referenduma pomeni, da novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ne bo stopila v veljavo, DZ pa eno leto po razglasitvi izida ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev.

Primc napoveduje udejstvovanje v politiki

V koaliciji Za otroke gre si želijo, da rezultata referenduma, na katerem je bila zavrnjena novela zakona o zakonski zvezi, nihče ne bi razumel kot poraz.

Eden od voditeljev koalicije Aleš Primc je izpostavil, da je rezultat referenduma pokazal, kako težko je doseči kvorum 20 odstotkov za zavrnitev zakona, pa čeprav je koalicija Za otroke gre ena največjih civilno-družbenih organizacij v državi. Zato se je odločil, da bo dejavnost, ki jo je doslej 15 let opravljal v civilni družbi, nadaljeval v politiki. Ne izključuje niti ustanovitve stranke.

Aktivist za pravice gejev Miha Lobnik po zavrnitvi novele zakona o zakonski zvezi napoveduje, da bodo vztrajali pri svojih prizadevanjih.

Če bi se ljudje odločili na podlagi preverjenih dejstev in bi jasno povedali, da enakopravnosti ne želijo, bi morali s tem kot družba živeti, meni Lobnik. »Danes v Sloveniji nimajo problema geji in lezbijke. V Sloveniji ima danes problem večina. Tista večina, ki si želi enakopravno družbo,« je dejal.

Opozoril je, da je Slovenija država v EU, ki je za razliko od Irske - ta je je s podobno večino enakopravnost sprejela-, enakopravnost zavrnila. Kaj si bodo drugi mislili o tem, je po njegovem mnenju preuranjeno sklepati, vendar pa z izidi referenduma "pošiljamo v Evropo in v svet neke signale".

»Treba je iti na volitve«

Poslanka stranke ZL Violeta Tomič po zavrnitvi novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih na referendumu poudarja, da to ni konec, saj da bo tak zakon slej ali prej sprejet.

Dokler se levo volilno telo po njenih besedah ne bo bolj zbudilo, bo to šlo tako naprej. Predvsem je treba po njenem mnenju začeti ljudem govoriti resnico. »Dokler pristajamo na to, da so izrečene take laži, kot so bile izrečene v tej kampanji, smo Slovenci v slabi koži,« je ocenila in dodala, da je treba spregledati in slišati resnico, biti aktiven državljan ter iti na volitve.

Na vprašanje, ali bodo vložili nov zakon, je odgovorila, da bodo najprej razmislili.