Kakšen je na referendumih pomen kvoruma?

Da bi preprečili zlorabe referendumov, ki jih je bilo v Sloveniji od leta 1996 že dvajset, udeležba na mnogih od njih pa je bila bizarno nizka, je državni zbor uvedel kvorum. Ta določa minimalno število glasov, potrebnih za zavrnitev zakona. Po novi referendumski ureditvi je zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volilcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volilcev.

Kolikšen bo kvorum v nedeljo?

V primeru glasovanja o zakonu o zakonski zvezi je mogoče oceniti, da bo za zavrnitev zakona potrebnih okrog 343.000 glasov. Državna volilna komisija pa bo natančno število lahko določila šele po tem, ko bo upoštevala tudi število volilnih upravičencev, ki so ali še bodo v petnajstih dneh od objave volilnega imenika do zaključka glasovanja umrli.

Kakšne so možnosti nasprotnikov zakona za uspeh?

Pred tremi leti in pol je potekal soroden referendum o družinskem zakoniku. Tudi na tistem se je javna debata osredotočila na vprašanje, ali imajo istospolno usmerjeni pravico skleniti zakonsko zvezo in s tem dobiti vse pravice, ki iz te zveze izhajajo, vključno z možnostjo zaprositi za posvojitev otrok. Marca 2012 je veljavno glasovalo 513.205 volilcev. Od tega jih je proti zakonu glasovala več kot polovica (279.937). A če bi tedaj že veljal kvorum, bi bilo glasov proti premalo.

Zakaj bi bila lahko v nedeljo udeležba nasprotnikov zakona višja?

Tisti, ki sicer podpirajo zakon, a menijo, da nasprotniki zakona tudi tokrat ne bodo zbrali dovolj glasov, se lahko uštejejo. Tokrat namreč nasprotniki zakona, ki domnevno branijo »tradicionalne« družinske vrednote in »obstoj naroda«, vedo, da je ne glede na statistično razmerje med mnenji za in proti treba priti na referendum v zadostnem absolutnem številu. To je lahko faktor, ki bo na volišča pritegnil dodatnih sedemdeset tisoč ljudi, ki so leta 2012 manjkali.

V kakšnem primeru torej zakon ne bo uveljavljen?

Če bodo nasprotniki zbrali najmanj (približno) 343.000 glasov in če hkrati najmanj toliko podpornikov zakona ne bo glasovalo za.

Koliko podpornikov zakona mora torej priti na glasovanje?

Odgovor na to vprašanje je enostaven: čim več.

Zakaj je udeležba na referendumu pomembna?