Znanstveniki vse pogosteje opozarjanje na navedene in druge nevarnosti, s katerimi se soočamo, ko živimo v nezdravih domovih, še posebno na dejstvo, da ne naredimo dovolj, da bi odstranili pomanjkljivosti, četudi se jih zavedamo. Prav to je eden najpomembnejših sklepov študije, v katero so bili vključeni prebivalci dvanajstih evropskih držav.

Udobje in zdravo življenje doma

»Evropejci hočejo domove, ki so energijsko učinkoviti, hkrati pa jim zagotavljajo udobje in zdravo življenje,« je dejal predsednik skupine Velux Michael K. Rasmussen, ki je bil pobudnik raziskave. Vzroki, da dom postane nezdrav, segajo od nerednega zračenja in sušenja perila v notranjosti stanovanja do preslabe osvetlitve čez dan in spanja v preveč osvetljenih prostorih. Če verjamete ali ne, sta svež zrak in dnevna svetloba pomembnejša za zdravje kot režim prehranjevanja, zato sta to dejavnika, ki ju je treba pri ustvarjanju zdravega doma upoštevati najprej.

Prednost svežemu zraku in dnevni svetlobi

Kako pomembni so nasveti za zdravo bivanje pričajo ravno rezultati Veluxove raziskave, ki odkriva, da so anketiranci v dvanajstih evropskih državah v zdravstvenem smislu svežemu zraku in dnevni svetlobi dali prednost pred prehrano, bogato z zelenjavo in sadjem. Čeprav bi na osnovi odgovorov lahko sklepali, da se Evropejci torej prej ukvarjajo z izboljšanjem ozračja v svojih domovih kot s telesno vadbo, zdravim prehranjevanjem in odvajanjem od kajenja, je resničnost popolnoma drugačna.

Najpogosteje živimo v neustreznih pogojih

Večina Evropejcev še vedno suši oblačila v bivalnih prostorih, in to kljub dejstvu, da se s tem povečuje raven vlage, kar vodi v obolenja dihalnih poti. Večinoma spijo v ne dovolj zamračenih prostorih, zaradi česar se ne odpočijejo in si ne opomorejo dovolj po dolgih in napornih dnevih. Še več – celo četrtina vprašanih v anketi se izogiba prezračevanju svojih domov v zimskem času. Četudi je zdrav dom za mnoge od nas prioriteta, najpogosteje živimo v razmerah, ki ogrožajo naše zdravje in dobro počutje, ne da bi se tega pravzaprav dobro zavedali.

Kako poskrbeti za bivalno ugodje, preverite tukaj.