Prav zato se čedalje več arhitektov in gradbincev zaveda, da morajo najti načine, kako stanovanja načrtovati tako, da bo čim bolje izkoristilo naravno igro sonca in sence, ki jo ponuja vsaka lokacija.

Čim manj notranjih sten

Dnevno svetlobo je priporočljivo privabiti čim globlje v objekt, kar najlažje storimo z odprtim interjerjem brez sten ali s postavitvijo steklenih sten. Hišo lahko oblikujemo tudi tako, da ima notranji vrt oziroma teraso; namestimo pa lahko še nekaj svetlobnikov, ki so posebno uporabni v kuhinjah in kopalnicah, saj ti prostori potrebujejo veliko svetlobe pa tudi svežega zraka.

Vzhodna lega

Najti pa moramo tudi način, kako svetlobo privabiti tako, da sonce poleti našega doma ne ogreva. To lahko dosežemo že s pravilno lego objekta, ki zagotovo ne sme biti v celoti obrnjen proti jugu. Prav tako pa lahko na južni strani posadimo nekaj dreves, ki nam bodo delala senco. Bolj priporočljiva je vzhodna lega, ki ima prav tako veliko svetlobe, vendar pa je ta nekoliko hladnejša. Danes so lahko okna celo prilagojena postavitvi na določeno stran hiše.

Manjši računi

Veliko dnevne svetlobe občutno zniža stroške energije za objekt. Ker je povsem dovolj svetlo, stanovalci ne uporabljajo toliko umetne svetlobe ter tako prihranijo nekaj elektrike. Veliko sončne svetlobe pa pozimi do določene mere tudi ogreva prostore, zato lahko grelne naprave delajo z manjšo močjo.

Kakovostna okna

Vendar pa je treba vgraditi tudi dovolj kakovostna okna, ki bodo omogočila dobro izolacijo hiše. Prav to je razlog, da je bolje razmisliti, koliko steklenih površin si sploh lahko privoščimo. Če nimamo veliko denarja, je bolje postaviti manj oken, toda hkrati razmisliti, kako jih lahko razvrstimo čim bolje, da bodo izkoristila prednosti sončne svetlobe.

Vir: www.ecohomemagazine.com