Da je dolina pod Poncami magnet za obiskovalce, se je izkazalo ob današnji otvoritvi novega Nordijskega centra s sodobno skakalno in tekaško infrastrukturo ter drugimi atrakcijami za turiste. Kot so ocenili planiški delavci, se jih je na slovesnosti zbralo okoli tri tisoč. Vsaj sto tisoč ljudi na leto bi Planico moralo obiskati, vsak od njih pa tam zapraviti vsaj pet evrov, da bo novi center preživel, pravi direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros. »Verjetno jih bo precej več, saj smo že letos poleti, ko je bilo tu še gradbišče, beležili po tisoč obiskovalcev na dan,« je optimističen.

Med zanimivostmi, ki bodo privabljale turiste, so vetrovnik, zipline, tek na smučeh, muzej in vodeni ogledi centra ter otroško igrišče z inštruktorjem, kar lahko preizkusijo tudi ob današnjem dnevu odprtih vrat. Obiskovalci, ki bodo v dolino prišli z avtomobili, bodo morali plačati tri evre dnevne parkirnine, uporaba tekaških prog bo pozimi brezplačna, tekačem bo za dodatna dva evra na voljo še garderoba, kjer se bodo lahko preoblekli ter se oprhali.

Država bo obnovila cesto

»Nordijski center bo za nemoteno delovanje potreboval približno milijon evrov prihodkov letno,« pravi Gros. Poleg turistov si del prihodkov nadejajo od športnikov, ki bodo tu trenirali, del pa od organizacije velikih prireditev. Prva, svetovni pokal v smučarskih tekih, bo že sredi januarja. Gledalci bodo lahko že takrat občutili dobrobiti prenove, obljublja generalni sekretar Organizacijskega komiteja Planica Primož Finžgar. »S tribun se bo tekmovalce po novem še bolje videlo, bolje so urejena tudi parkirišča. Težava ostaja le še dotrajana cesta, ki je edini dostop do Planice.« A je danes predsednik republike Miro Cerar zbranim obljubil, da jo bo država obnovila že prihodnje leto.

Obnova Nordijskega centra Planica je trajala osem let. Gradbeniki so predvsem zadnje leto morali krepko poprijeti za delo, da so ujeli roke za črpanje evropskega denarja. Kot zagotavljajo pristojni, so dela kljub vsemu opravljena kakovostno. Brez zapletov pa ni šlo, opozarja predsednik zbora za skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije Ljubo Jasnič. »Podjetja, ki so opravljala prenovo, so propadala, zato se je bilo treba s stečajnimi upravitelji dogovarjati za dokončanje nalog s podizvajalci, kar ni bilo enostavno. Na svoji koži smo občutili tudi slabosti zakonodaje, ki dovoljuje pritožbe ob izbiti izvajalca, ne glede na to, ali bi pritožnik lahko posle izpeljal ali ne,« je ogorčen.

Na ogled svetu

Ali bo planiški ekipi uspelo izpeljati prenovo, sta se spraševala tudi Slavka in Boris iz Kranja, ki sta danes v Planico prispela še pred prvimi uradnimi gosti. »Prav bolelo me je, ko sem gledal, kako je vse skupaj propadalo,« pravi Boris. »Planica in njeni skoki so ponos Slovenije. Podobno kot imajo v Monte Carlu dirko formule ena. To je nekaj, kar lahko pokažemo celemu svetu.«

V nekaterih delih sveta so se v planiške novosti že zagledali. Približek najbolj strme jeklenice zipline, s katero se da spustiti z vrha velikanke, ki jo je izdelalo podjetje Elan Inventa, si po besedah direktorja Mihe Štera že želijo Norvežani. »Takšni projekti nam dajo nov zagon. Jeklenico smo že postavili v Katarskem zalivu, zdaj razmišljamo o njeni postavitvi v prestolnici z ljubljanskega gradu,« dodaja.