»Koledar tekem svetovnega pokala sem pregledala samo do tekme v Planici, naprej še ne,« je pred začetkom sezone pripomnila kapetanka tekaške reprezentance Vesna Fabjan. S temi besedami je nosilka bronaste olimpijske kolajne iz Sočija dala jasno vedeti, kako pomemben je zanjo začetek sezone vključno z vrnitvijo tekem svetovnega pokala v Slovenijo, prvič v novozgrajenem centru v Planici. Do dveh sprinterskih tekem 16. in 17. januarja je petdeset dni, do uradnega odprtja celotnega nordijskega centra Planica 11. decembra dva tedna. Glede na zanimanje obiskovalcev, kakršno je bilo zadnji sončni konec tedna, ko je nadzornik na gradbišču s težavo na uglajen način odganjal radovedneže z objekta, bo prvi naval gostov množičen.

V tekaškem delu centra so opravljali zadnja gradbena dela. Tekaški del v celoti leži na levi strani doline proti Tamarju, na plazu pod Ciprnikom. Tako ne bo veljalo ponarodelo poimenovanje pod Poncami kot za skakalnice. Osredji upravni objekt z nogometnim igriščem z umetno travo, ki bo pozimi služil kot osrednji tekaški stadion, je v grobem nared. V osredjem objektu bo upravni del z restavracijo, muzejem in vetrovnikom v osrčju. Podzemni prostor v treh etažah, podoben parkiriščem v prestolnici, bo namenjen podzemni tekaški dvorani, kjer bodo z zasneževanjem v poletno-jesenskem obdobju uredili tekaške proge. To zimo še ne. Podzemne snežne dvorane oziroma predore že poznajo. Najbolj poznani sta v nemškem Oberhofu in švedskem Torsbyju, planiška bo osma v Evropi. Njena funkcionalnost se bo ugotovila šele v praksi.

Gradbinci so postavljali še dva mostova z leseno konstrukcijo, s katero povezujejo pentlje tekaških prog. Velik del je bil že asfaltiran in bo seveda namenjen teku s tekaškimi rolkami. Neuradno sta krajšo pentljo rolkarske proge tisto soboto krstila brata olimpijca Jože in Matjaž Poklukar, slednji je prvi slovenski biatlonec na stopničkah svetovnega pokala. Z rolkami sta pritekla z Jesenic, saj je kolesarska proga po Zgornjesavski dolini nalašč za imitacijo smučarskega teka, manjka pa povezava od Rateč do Planice. Cesta ni vredna tega imena.

V Planici bo, vsaj v tej fazi, asfaltirano le ožje področje do objektov Olimpijskega športnega centra Planica, proti travnati jasi v Slatni in Ratečam rolkarskih prog ni. Gradijo le še most čez Malo Pišnico, da bo mogoče urediti povezavo s tekaškimi smučinami v smeri Rateč. V osredjem delu tekaškega centra urejajo že zadnje finese za hortikulturno ureditev krajine. Topla suha jesen gre gradbincem na roko, da bo center zablestel v vsem sijaju.

Kot je zaslediti na spretni strani upravitelja Zavoda za šport Planica, ki ga vodi Jelko Gros, so šele konec oktobra objavili razpis za dobavo dela opreme za zasneževanje, prve dni novembra pa ponudbo pogodbenim izvajalcem za izvajanje storitev, ki bodo zaživele z ureditvijo centra. Gre tudi za dodatne dejavnosti, kot je atraktivni spust po jeklenici z velikanke.

Tekme svetovnega pokala sredi januarja bodo vrhunec odprtja. Po decembru 2011 se bo karavana najboljših tekačev po štirih letih, prvič po Bohinju in Rogli, znova vrnila v Slovenijo, v Zgornjesavsko dolino. »Imeli smo tudi veliko sreče, da smo si, tudi zaradi diplomatskih sposobnostih Uroša Ponikvarja, izborili januarski termin, takoj po etapni turneji Tour de Ski. Organizatorji v poljski Szklarski Porebi, za katere je bil rezerviran ta termin, zaradi njihovih strogih okoljevarstvenih prepisov ne morejo renovirati stadiona v narodnem parku in kljub ogromnemu sponzorskemu zaledju 40 milijonskega naroda in zvezdnici Justyni Kowalczyk tekme nimajo,« pove Janez Vodičar, predsednik panoge smučarski tek. Vodja tekmovanja v Planici bo izkušeni Uroš Ponikvar, ki se je podpisal tudi pod izvedbe tekem svetovnega pokala na Rogli 2009 in 2011 ter prej pod mladinsko svetovno prvenstvo v Preski pri Medvodah 2006. Tekma bo izpeljana pod okriljem OK Planica, ki je pod vodstvom generalnega sekretarja Primoža Finžgarja doslej skrbel za skakalne prireditve. Glede proračuna prireditve omenjajo številko 400.000 evrov. Večjih aktivnosti OK Planica, kar zadeva aktivnejšo promocije tekaških tekem, doslej za premierno izvedbo sicer ni zaslediti. Grafika na spletni strani planica.si še vedno kaže biatlonca Klemena Bauerja, le da so mu s fotomontažo odrezali puško.

Planiške tekaške tekme v paradni disciplini slovenske bronaste olimpijke nimajo le ozkega pomena zgolj za smučarski tek. Še bolj pomembno je glede kandidature za izvedbo svetovnega nordijskega prvenstva 2021. Protikandidata sta nemški Oberstdorf in norveški Trondheim. Torej prireditelja z ogromnim tekaškim slovesom, kjer vsaj Norvežani na prizorišče lahko privabijo skoraj milijon obiskovalcev. Smučarski tek predstavlja več kot 70 odstotkov nordijske družine. Tako se razmerje odraža po številu tekmovalnih disciplin med teki in skoki na svetovnih prvenstvih, zraven pa je treba prišteti še združeno matično disciplino – nordijsko kombinacijo. Prav s te plati bo obisk navijačev v Planici na 18. posamični tekmi in drugi štafetni tekmi 35. sezone svetovnega pokala še toliko bolj pomemben. Kot generalko bo teden prej Planica tri dni gostila tekme celinskega pokala.