Andraž Šporar se po prestopu v Basel še ni naučil švicarske točnosti. Skupaj s predsednikom kluba Milanom Mandarićem in športnim direktorjem Rankom Stojićem je na druženje z mediji, ki so ga iz zadnje vrste dvorane opazovali tudi predstavniki navijaške skupine Green dragons, zamudil šest minut, a se je takoj opravičil. Olimpija je postavila nove standarde v transparentnosti delovanja kluba. Prvič v zgodovini slovenskega športa se je zgodilo, da je klub razkril, koliko bo zaslužil s prodajo igralca.

77-letni Milan Mandarić, ki je vodil nogometne klube v ZDA, Franciji, Belgiji in Angliji, je s ponosom povedal, kako dober posel je sklenil: »Najprej bomo prejeli 2,8 milijona evrov. Če bo Basel, ki vodi v švicarski ligi z desetimi točkami prednosti, prvak, bomo junija prejeli bonus pol milijona evrov in če bo prvak tudi v sezoni 2016/17, še nov bonus pol milijona evrov. To pomeni 3,8 milijona evrov, ob naslednjem prestopu Šporarja pa bomo prejeli še 15 odstotkov odškodnine, ki jo bo klub plačal Baslu. Prepričan sem, da bo iz Švice odšel z veliko večjo vsoto, kot je iz Olimpije. Slovenski igralci so bili doslej podcenjeni, odslej vsaj glede igralcev Olimpije ne bo več tako.« Ker je v razvoju Šporarja sodeloval tudi Interblock, bo klub prejel od 50.000 do 60.000 evrov.

Legenda Basla in skavt kluba Streler je zastavil besedo za Šporarja

21-letnemu Šporarju se je v zadnjih dneh dogajalo toliko stvari, da je vidno utrujen. Po prespani noči je strnil vtise: »Olimpija mi je dala vse. Napočil je trenutek za naslednji korak v karieri. Ponosen sem, da sem rekorder glede odškodnine, s katero je veliko pridobila Olimpija. Težko bi izbral boljši klub, kot je Basel. Sprejeli so me z odprtimi rokami, vsi so zelo prijazni. Mesto je lepo in urejeno, zato ne bom imel težav s prilagajanjem. Komaj čakam 4. januar, ko bomo začeli priprave.« Basel je domači kraj švicarske teniške legende Rogerja Federerja, Andraž pa velik ljubitelj tenisa. »Navijam za Novaka Đokovića, všeč mi je pa tudi Federer,« je diplomatski odgovor, s katerim se ni zameril nikomur.

Nogomet ima v genih, saj je bil oče Miha uspešen štoper na slovenskih prvoligaških igriščih. »Oče ni vplival na mojo izbiro kluba. Prepustil jo je meni, me pa vseskozi podpira in stoji ob strani,« je družinsko razmerje pojasnil Šporar. Ko je pri devetih letih začel brcati žogo na ulici, ni razmišljal o nogometni prihodnosti. Od prihoda v Olimpijo pa je bil v njem vseskozi želja, da zaigra za velik evropski klub. Zanimanje klubov je bilo veliko. Predstavniki Basla so ga spremljali leto dni in bili so na številnih tekmah v Sloveniji. Nosil bo dres s številko devet, ki je v klubu sveta, saj v njej gole zabijala legenda kluba in Švice Marco Streller. Prav Streller je odigral pomembno vlogo, saj si je zelo želel prihoda Šporarja v klub, v katerem zdaj dela kot oglednik in iskalec novih igralcev.

»Hvala mu, ker je zastavil besedo zame, kar pomeni, da sem na pravi poti. S prestopom v Basel ne morem veliko izgubiti, ampak lahko ogromno pridobim. Igra ligo prvakov, šest let zapored je švicarski prvak, kar pomeni, da igrajo napadalen nogomet, ki meni kot napadalcu zelo ustreza. Zagotovila, da bom igral, nimam, ampak si bom moral izboriti, da bom stalno igral in se razvijal,« je pojasnjeval Šporar.

Olimpija že 20 dni išče zamenjavo

Šporar je uradno še vedno član Olimpije. V soboto na zadnji tekmi jesenskega dela proti Krškemu ne bo igral, bo pa skupaj z ekipo odpotoval v Posavje kot moralna podpora, da bo ekipa sezono končala tako, kot jo je začela – z zmago. Nato si bo privoščil dopust na Tajskem. V Olimpiji že vsaj 20 dni pospešeno iščejo naslednika Šporarja. O konkretnih imenih Blessing Eleke iz Gorice, slovenski reprezentant Milivoje Novaković… niso hoteli govoriti. »Ni še odločeno, ali bo Slovenec ali tujec, ni pa dvoma, da bo zelo kakovosten igralec, ki bo okrepitev za ekipo,« je poudaril športni direktor Olimpije Ranko Stojić.