»Za Šporarja trenutno nimamo ustrezne zamenjave,« je priznal trener Olimpije Marijan Pušnik, potem ko je vse več govoric, da bo prvi strelec slovenske lige (17 golov) že pozimi zapustil zmajevo gnezdo. Šporar je zaradi boleče poškodbe izpustil tekmi z Zavrčem, ki ga je Olimpija z nekaj sreče tudi premagala, in Domžalami, proti katerim je bila povsem nenevarna za gol Nejca Vidmarja. Očitno je Šporar že odigral zadnjo tekmo za Olimpijo.

Enaindvajsetletni mladi reprezentant, ki ima z Olimpijo pogodbo do leta 2018, je vzbudil zanimanje številnih klubov. Najpogosteje se omenja švicarski Basel, v igri je bil tudi nemški Hannover. Basel je osemnajstkratni švicarski prvak, trenutno vodi v ligi, občasno igra v ligi prvakov, letos vodi v skupinskem delu lige Evropa. Basel se je spomladi zanimal za Domna Črnigoja, a je bila cena Kopra en milijon evrov previsoka, nakar se je mladi reprezentant preselil v Lugano za trikrat manjšo odškodnino. Hannover je stabilen nemški prvoligaš, ki je bil v minuli zimi tik pred podpisom pogodbe z igralcem Maribora Petrom Stojanovićem, ki je bil v klubu že na zdravniški pregledih, nato pa posel ni bil sklenjen. »Uradne ponudbe za Šporarja v klub še nismo prejeli,« pravi predsednik kluba Milana Mandarić.

Kampl in Kramarić sta se ujela v past zimskega prestopa

Mandarić se zaveda, da bi Šporarja spomladi nujno potreboval v boju za naslov prvaka, a obenem je poslovnež, ki si mora povrniti vložek v Olimpijo. Za prevzem kluba je Izetu Rastoderju plačal štiri milijone, vsaj polovico tega zneska bodo stroški letošnje sezone. Olimpiji se obeta rekordna odškodnina. Sedanji rekordni znesek je dva milijona evrov za prestop Etiena Velikonje iz Maribora v Cardiff.

»Ker se Olimpija po 20 letih znova bori za naslov prvaka, Šporarja potrebuje tudi spomladi. Ko pa je na mizi milijonska ponudba, jo je težko zavrniti. Zimski prestopni rok ni idealen za prestope. Klubi tedaj običajno le krpajo zasedbe, ker ekipe ali posamezniki niso izpolnili pričakovanj. Veliko boljši je prestop v poletnem roku, ko se ekipa sestavlja, novinec opravi celotne priprave in se uigra s soigralci,« opozarja nekdanji nogometaš in kolumnist Dnevnika Dejan Djuranović.

Kakšna past je prestop pozimi, sta na svoji koži občutila slovenski reprezentant Kevin Kampl ob selitvi iz Salzburga v Borussio Dormund in najboljši strelec hrvaške lige Andrej Kramarić, ki je iz Rijeke odšel v Leicester. Kampl je kariero rešil poleti s selitvijo v Bayer Leverkusen, Kramarić je prikovan na klop vodilnega moštva angleške lige, potem ko si je lani komaj priigral obstanek.

Šporar je dolgo govoril, da si želi z Olimpijo osvojiti naslov državnega prvaka, zdaj je dodal, da bo v primeru resnično ugodne ponudbe odšel. »Šporar je vzorčni primer, kako je slovenska liga idealna za razvoj mladega igralca. Če želi napredovati, je prišel čas za odhod. Povsem vseeno je, če odide pozimi ali čez šest mesecev. Najpomembnejše je, da bo odločitev sprejeta v soglasju igralca in kluba,« meni Tomaž Kavčič, ki Šporarja odlično pozna, saj ga je vodil v mladi reprezentanci do 21 let.

Udovič: Basel je prava izbira

Izkušnje, kako je kot najboljši strelec slovenske lige prestopiti v tujino, ima nekdanji reprezentant Sašo Udovič, ki je leta 1993 iz Slovana odšel v belgijski Beveren, nato pa igral štiri sezone v Švici. »Ni pomembno, če igralec prestopi pozimi ali poleti. Ko pride ponudba, jo je treba sprejeti, saj je vedno nevarnost, da se poškoduje ali pride do kakšnega zapleta. Šporar me zelo spominja na Jana Oblaka. Oba ne govorita veliko, sta ravno prav samozavestna in moštvena igralca. Za Šporarja je pomembno, da odide v klub, v katerem bo stalno igral in se razvijal. Švicarska liga je za njegov razvoj idealna in priprava za prestop v najmočnejše lige. Glede na to, da je Basel klub na meji z Nemčijo, ima vse odlike bundeslige, kjer bi bil v sredini lestvice,« svetuje Sašo Udovič.

Z delom izkupička od prodaje Šporarja bo Olimpija lahko kupila enakovredno zamenjavo. Prva izbira je 19-letni Nigerijec Blessing Eleke, z 12 goli drugi strelec lige, za katerega Gorica pričakuje izkupiček en milijon evrov. Druga možnost je 36-letni Milivoje Novaković, ki je prost igralec. Njegove izkušnje v boju za prvaka bi bile za Olimpijo dobrodošle in obenem magnet za gledalce.