Andraž Šporar bo nogometno kariero nadaljeval v Baslu v Švici. 21-letni kapetan Olimpije in s 17 goli vodilni strelec slovenskega prvenstva je danes v Baslu opravil zdravniške preglede, sredi popoldneva podpisal štiriinpolletno pogodbo, zvečer pa prisostvoval še na uradni predstavitvi. Šporar bo igral v dresu s številko devet, ki je za klub sveta, saj jo je do upokojitve letos poleti nosil legenda Marco Streller. Šporar odhaja na počitnice, v Švico se bo vrnil 4. januarja 2016, ko se začnejo priprave na spomladanski del.

Šporar je letos poleti želel prestopiti v Sturm iz Gradca, a ga je novo vodstvo kluba prepričalo, da je podpisal pogodbo do leta 2018. »Ko smo se pogovarjali o novi pogodbi, smo mu obljubili, da bo prišel čas, ko bo dosegel pravo vrednost in bo pripravljen za odhod v tujino. Kot predsedniku kluba mi ni lahko pri srcu,« je povedal predsednik Olimpije Milan Mandarić, ki je sklenil dober posel. Basel bo zanj plačal okrog tri milijone evrov, kar je rekordna vsota za prestop igralca iz slovenske lige v tujino. Dosedanji rekord je znašal 2 milijona evrov za prestop Etiena Velikonje iz Maribora v Cardiff. Mandarić si je tako povrnil delo vložka v Olimpijo, obenem pa ima dovolj evrov, da poišče pravo zamenjavo za Šporarja. Na vrhu seznama želja je Nigerijec v vrstah Gorice Blessing Eleke, za katerega Primorci pričakujejo milijon evrov odškodnine. Za Elekeja se zanima tudi švedski prvak Malmö ter klubi iz Belgije in Nizozemske. Ena možnost je 37-letni napadalec Milivoje Novaković, ki je že končal sezono v Nagoji na Japonskem in je prost igralec. Novagol je Ljubljančan iz Jarš, njegove izkušnje pa bi bile dobrodošle v boju Olimpije za naslov prvaka.

Šporar, ki je bil član Olimpije od leta 2012, je prestopil v enega največjih švicarskih klubov, ki domuje na tromeji Švice, Francije in Nemčije. Basel je 18-kratni švicarski prvak, po polovici državnega prvenstva vodi z desetimi točkami prednosti, pogosto igra v ligi prvakov, letos pa si je v ligi Evropa že pred zadnjim krogom zagotovil nastope tudi v spomladanskih izločilnih bojih. Šporar bo v klubu verjetno nasledil mladega zvezdnika Breela Embola, ki naj bi se za odškodnino 20 milijonov evrov preselil v Wolfsburg.