Elektronske cigarete so naprave z baterijo, ki simulirajo kajenje, tako da segrevajo in uparjajo tekočino, ki vsebuje nikotin. Uporabniki e-cigaret tako namesto strupenih snovi, ki so v tobaku, vdihavajo tekoči nikotin. Ker e-cigarete ne vsebujejo tobaka, jih zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov ne ureja, kar pomeni, da lahko vejperji, kot se v žargonu reče uporabnikom e-cigaret, te uporabljajo tudi v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.

A kmalu verjetno ne bo več tako, kajti lani sprejeta evropska direktiva o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov, ki ureja tudi področje elektronskih cigaret, narekuje, da jo morajo članice EU v svojo zakonodajo vključiti do maja prihodnje leto. Direktiva državam sicer dopušča tudi možnost, da e-cigarete obravnavajo kot zdravila oziroma medicinske pripomočke, ampak po naših informacijah se na ministrstvu za zdravje za to možnost ne bodo odločili. To pomeni, da bo večina omejitev, ki veljajo za tobačne cigarete, veljala tudi za elektronsko različico. Predlog nove zakonodaje naj bi sicer pristojno ministrstvo javnosti predstavilo predvidoma do konca leta.

Naši pametnejši od Angležev

Vloga in vpliv e-cigaret na javno zdravje je še vedno predmet številnih razprav po vsem svetu. Čeprav državne zdravstvene ustanove doslej niso zagovarjale njihove uporabe kot varne alternative tobaku, je angleško ministrstvo za zdravje nedavno objavilo raziskavo, v kateri je ugotovilo, da so e-cigarete približno 95 odstotkov manj škodljive od kajenja tobaka. »Kadilce, ki ne morejo oziroma nočejo prenehati s kajenjem, bi bilo treba spodbujati, da začnejo s prehodom na elektronske cigarete. Tako bi lahko bistveno zmanjšali obolelost in umrljivost zaradi tobačnega dima,« piše v študiji, ki so jo opravili strokovnjaki angleške agencije za javno zdravje. Na angleškem ministrstvu za zdravje tudi poudarjajo, da ni nikakršnih dokazov, da e-cigarete spodkopavajo dolgoročni trend upadanja uporabe tobačnih izdelkov pri odraslih in med mladino.

A na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ne delijo mnenja z angleškimi kolegi. »Poročilo vključuje ocene majhne skupine oseb in zaključke na osnovi majhnega števila raziskav, ki imajo precejšnje metodološke omejitve, obenem pa pogosto niso bili upoštevani najnovejši dokazi. Ocena o 95-odstotni nižji škodljivosti ni bila pripravljena na osnovi znanstvenih raziskav, temveč je to približna ocena manjše skupine strokovnjakov, ki nimajo predhodnih izkušenj na tem področju. Vprašljiva je tudi kredibilnost sponzorjev raziskave,« so na inštitutu za javno zdravje ponižali angleške kolege, pri čemer niso postregli z nobenimi lastnimi dognanji. Poudarili so le, da gre pri elektronskih cigaretah za zdravju škodljiv način dovajanja nikotina, kar je razvidno iz poročila Svetovne zdravstvene organizacije.

E-cigareta je kot dobro vino

A dr. Nikša Šegota, nekdanji vodja tima za pulmologijo v Splošni bolnišnici Celje, danes pa koncesionar v celjski internistični pulmološko-alergološki ambulanti, se strinja z več kot štirideset let staro ugotovitvijo britanskega psihiatra Michaela Russlla, da ljudje kadijo zaradi nikotina, umirajo pa zaradi katrana. »Nikotin je v osnovi seveda škodljiv, toda pljučni rak ali kronični obstruktivni bronhitis ne nastaneta zaradi nikotina, temveč zaradi katrana in drugih kancerogenih substanc, ki so v običajnih cigaretah. V tobačnih cigaretah je skupno okrog 2000 škodljivih substanc, večine teh pa v elektronskih cigaretah ni, vsaj dokazano ne,« poudarja pulmolog, ki meni, da bi lahko zato e-cigareta rešila na milijone življenj. Sam jih v svoji ambulanti tudi priporoča nikotinskim odvisnikom – tistim, ki z obliži in žvečilkami ne zmorejo opustiti tobačnih cigaret. »Treba je podpreti manjše zlo,« je poudaril dr. Šegota in postregel tudi z zanimivo primerjavo. »Elektronska cigareta je kot dobro vino, v katerem je problematičen le alkohol. V slabem vinu pa je poleg alkohola še žveplo in mnogo drugih škodljivih dodatkov. Če že piješ, je pametno, da piješ dobro vino.«