Podjetje Nivis, ki na temelju pogodbe z Mestno občino Maribor ureja smučišča na Mariborskem Pohorju in Arehu, je doseglo začasno sodno zmago. Pridobilo je namreč začasno odredbo mariborske sodnice Nevenke Ferencek, na podlagi katere so včeraj s pomočjo sodnega izvršitelja in policije zasegli tistih 40 topov, ki jih je podjetje PMKD pred dnevi odpeljalo iz skladišča pod Pohorsko vzpenjačo.

Za propadlo smučarsko sezono tri milijone evrov odškodnine

Sodišče je namreč verjelo navedbam Nivisa, da bi podjetje prizadela nenadomestljiva škoda, če ne bo moglo uporabljati omenjenih topov, saj brez njih ne bi moglo dovolj kakovostno zasneževati smučarskih prog. Če bi po njihovi krivdi propadla smučarska sezona, bi moral Nivis plačati javnemu podjetju Marprom tri milijone evrov odškodnine, še piše v sodni odredbi. V Nivisu so po izbruhu spora s podjetjem PMKD javnosti zatrjevali, da lahko smučarsko sezono izpeljejo tudi brez teh topov.

V PMKD bodo ugovarjali sodni odredbi, kar pa ne bo zadržalo njene izvršitve. »Imamo veljavno lizinško pogodbo, na podlagi katere plačujemo najemnino NLB. Dejansko pa snežni topovi zaradi sodne odredbe, ki temelji na ponarejenih dokumentih, niso več v posesti PMKD,« je ogorčen pravni zastopnik podjetja, odvetnik Goran Janžekovič. »Situacija je zdaj še toliko bolj absurdna, ker topov sploh ne smemo premeščati brez dovoljenja NLB. Zdaj pa jih premešča Nivis.«

Med podjetjema Nivis in PMKD se je zakuhal hud konflikt potem, ko se je 20. septembra smrtno ponesrečil Niko Pauko, dejanski lastnik zdaj sprtih firm. Direktor in formalni lastnik PMKD Matej Dimnik trdi, da je pogodba z Nivisom za najem 40 snežnih topov ponarejena. Zaradi domnevne ponareditve listin so kazensko ovadili direktorico Nivisa Andrijano Pihler, zunajzakonsko partnerico pokojnega podjetnika Pauka.