Medtem ko v Mariboru po stečaju Športnega centra (ŠC) Pohorje z veliko težavo urejajo vse potrebno za smučarsko sezono, njegov nekdanji prvi mož Drago Rataj izgublja apartmajsko naselje, ki ga je zgradil ob vznožju Pohorja.

V središču vasi Ribnica na Pohorju, v neposredni bližini smučišča, je namreč v zadnjih nekaj letih zraslo kar pet prestižnih apartmajskih hiš, vsaj tri od njih pa so v lasti podjetij, za katerimi stoji Rataj. Ob tem še vedno ni znano, ali so se v njih stekala tudi sredstva, ki si jih je ŠC Pohorje izposodil od bank za postavitev sedežnic, vlečnic, zasneževalnih sistemov in hotelov. Čeprav Ratajeva podjetja formalno niso povezana s ŠC Pohorje, bi bile nepremičnine lahko naprodaj prav zaradi propadlih družinskih poslov.

Zaradi velikega padca prihodkov od prodaje bi lahko podjetje Rikom, ki ima 20 zaposlenih in dobavlja opremo smučarskim središčem, med drugim na Pohorju in v Kranjski Gori, že v kratkem končalo v stečaju. Zahtevali so ga v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je prevzela posojilne pogodbe NLB in NKBM, zaradi zamud pri njihovem odplačilu pa so jih konec novembra enostavno odpovedali. S tem so blokirali vse Rikomove račune in ogrozili njegovo nadaljnjo usodo. Kot smo izvedeli, je zapadlih obveznosti do DUTB že za več kot milijon evrov.

Če bo DUTB uspelo z zahtevo za stečaj, se bo v stečajni masi poleg osnovne dejavnosti znašlo tudi več stanovanjskih in poslovnih nepremičnin v osrčju Maribora. In najpomembneje, na dražbi bi poskušali novega lastnika najti za dve apartmajski hiši pod imenom Ribnica. V njih je skupno 18 apartmajev s štirimi zvezdicami s 110 ležišči. Uradno sta sicer v rokah podjetja GTC Kope, ki je v 42-odstotni lasti Rikoma. Še dodatnih 24 odstotkov obvladuje podjetje Požarni sistemi, katerega lastnika sta prijateljsko povezana z Ratajem. V primeru stečaja Rikoma bi bila naprodaj tudi bližnja apartmajska hiša Sitar, ki jo je Rikom obnovil, deloma tudi z evropskimi sredstvi.

V DUTB se očitno bojijo, da bi neobremenjeno premoženje Rikoma v času, ko na sodišču odločajo o njihovem predlogu za stečaj, izginilo iz družbe. Pri tem so opozorili na to, da je Rikom že ostal brez pomembnega dela svojega premoženja. Zato po njihovem mnenju obstaja nevarnost, da bo izterjava milijonskega zahtevka precej otežena, če ne onemogočena. Sodišču so predlagali izdajo začasne odredbe, ki bi jo vpisali na bančne račune, nepremičnine in že omenjeni delež v GTC Kope, s čimer bi preprečili morebitne nove prenose premoženja. Sodišče je predlogu DUTB ugodilo.

Kot smo izvedeli, gre za domnevno sporni prenos informacijskega sistema Higrit IT na podjetje Turi, ki je danes tako kot Rikom v lasti Marka Rataja. V svojih bilancah naj bi ga Rikom ocenjeval na približno 378.000 evrov. Toliko naj bi bil vreden nakup sistema in licenc. O njegovi pravi vrednosti pa priča podatek, da ga uporabljajo številna slovenska smučišča, prek njega pa naj bi bila izdana skoraj polovica vseh smučarskih kart. Med drugim ga je Rikom prodal tudi ŠC Pohorje, ki je v stečaju, in mu nato omogočal še storitve vzdrževanja. Teh Rikom ne opravlja več, saj je sistem, kot rečeno, prenesel na povezano podjetje Turi.

Spomnimo, da so mariborski kriminalisti v začetku letošnjega leta zaradi domnevno spornega poslovanja ŠC Pohorje ovadili njegovo nekdanje vodstvo z Dragom Ratajem na čelu.