Na makadamski cesti po Mariborskem Pohorju, zunaj naselja Log, se je 20. septembra ponoči zgodila tragična nesreča. Med prehitro vožnjo s štirikolesnikom se je smrtno ponesrečil Niko Pauko. Čeprav se njegovo ime formalno ne pojavlja skorajda nikjer, je bil 47-letni Mariborčan dejanski alfa in omega na tamkajšnjih pohorskih smučarskih strminah. Njegova smrt je zdaj sprožila hud spor med (slamnatimi) lastniki in direktorji njegovega poslovnega sistema, kar utegne ogroziti kakovostno izvedbo letošnje smučarske sezone.

Naj uvodoma osvežimo spomin: po stečaju Športnega centra Pohorje je Mestna občina Maribor zaupala upravljanje vlečnic in gondolske žičnice svojemu javnemu avtobusnemu prevozniku Marprom. Ta je urejanje smučišč prepustil svoji hčerinski turistični agenciji Martura, s čimer se je izognil javnemu razpisu za izbor dejanskega urejevalca smučišč. Glavnega podizvajalca, družbo PMKD, je Martura izbrala z zbiranjem ponudb in je temu podjetju za opravljene storitve na Pohorju plačala skoraj 660.000 evrov.

Podjetniško mrežo spletli orionovci

PMKD je eno izmed podjetij v verigi družb, s pomočjo katere je Niko Pauko s sodelovanjem orionovcev nekoč umaknil svoje premoženje dosegu upnikov. Uradni lastnik in direktor PMKD je Paukov daljni sorodnik Matej Dimnik.

Letos so na občini sklenili, da se urejevalec smučišč ne bo več skrival za verigo sklenjenih pogodb med hčerinskimi družbami. Formalno so ločili upravljanje smučišč od upravljanja žičnic. Za delovanje slednjih bo znova skrbel občinski Marprom, upravljalca smučišč pa je občina poiskala z javnim pozivom. Nanj je prispela samo ena ponudba. Oddal je ni PMKD, temveč novoustanovljeno podjetje Nivis, ki tudi sodi v grozd Paukovih družb. Direktorica in lastnica Nivisa je Paukova zunajzakonska partnerica Adrijana Pihler.

Po sklenitvi pogodbe z Nivisom so z občine slovesno napovedali: »Začenjamo z dosti boljšimi izhodišči kot lani, zato smo na sezono dobro pripravljeni.« Le nekaj dni kasneje se je Pauko čelno zaletel v drevo, kar je do temeljev pretreslo njegov poslovni sistem. Dimnik, slamnati direktor in lastnik PMKD, se je namreč po naših informacijah uprl poskusu Pihlerjeve, da bi ga po hitrem postopku izbrisala iz uradnih evidenc družbe. Na naš klic in sporočila se Pihlerjeva ni odzvala.

Pred nekaj dnevi je mariborski župan Andrej Fištravec prejel dopis. V imenu družb PMKD, Bona turizem in UPN ga je poslala odvetniška pisarna Ketiš, Janžekovič in partnerji. Županu je sporočal, da imajo našteta podjetja, ki jih zastopa Matej Dimnik, v posesti 40 snežnih topov, teptalnik snega, cevovod za zagotavljanje vode za potrebe zasneževanja in še druge nepremičnine. In obenem razkril že prej neuradno znano dejstvo: »Naš mandant je poslovanje navedenih družb prevzel z dnem smrti Nika Pauka, ki je pred tem dejansko razpolagal z navedenimi družbami.«

Pauku podpisal prazen list papirja

Dimnik je po besedah odvetniške družbe v dokumentaciji odkril ponarejeno najemno pogodbo med družbama PMKD in Nivis. Z njo naj bi Nivis lažno prepričal lastnico topov NLB in občino, da razpolaga tudi s tistimi 40 snežnimi topovi, ki so na podlagi lizinške pogodbe dejansko v posesti PMKD. To ni res, zatrjuje Dimnik in še navaja, da predmetne pogodbe z datumom 3. september ni nikoli podpisal. Po njegovih besedah je bila pogodba z Nivisom naknadno natisnjena na prazen papir, ki ga je podpisal Pauku, da je lahko plačeval račune.

Odvetniki so mariborskemu okrožnemu tožilstvu poslali kazensko ovadbo zoper Pihlerjevo zaradi suma ponarejanja listin, pred dnevi pa so iz garaže pod Pohorsko vzpenjačo odpeljali 40 topov za zasneževanje. Čeprav Nivis zdaj razpolaga samo še s 30 topovi, iz podjetja zatrjujejo, da bodo zmogli zagotoviti ustrezno snežno podlago, kar pa je zelo malo verjetno, še posebno če zima ne bo radodarno zasula smučišč z naravnim snegom.

Dimnik Fištravcu ponuja tri rešitve. Občina bodisi vzame v najem njihove snežne topove, za kar bi plačala 44.000 evrov, bodisi jih odkupi po ceni 363.509 evrov, ali pa sklene pogodbo s PMKD o izvajanju zasneževanja. Občina na ponudbo doslej ni odgovorila, se pa je odzvala na Dnevnikova vprašanja. »V svoji ponudbi je Nivis predložil vse, kar je potrebno za uspešno izvedbo smučarske sezone,« so zapisali. Da naj bi v tej ponudbi bila tudi ponarejena pogodba, je županu očitno malo mar. Iz njegovega kabineta so sporočili, da ne bodo komentirali špekulacij o nepravilnostih podjetja Nivis, dokler te niso dokazane, zato se v opisani spor ne morejo vmešavati.