Zadnji vrhunec za slovenske plavalce v letu 2015 bo evropsko prvenstvo v kratkih bazenih, ki ga gosti Izrael. Prvi adut za slovensko odličje bo Damir Dugonjić, ki bo branil zlato kolajno z zadnjega evropskega prvenstva pred dvema letoma v Herningu na Danskem.

V zadnjem obdobju je imela slovenska četa na prizoriščih velikih tekmovanj že večkrat logistične težave. Izjema ni niti Tel Aviv, kjer so Slovenci v ponedeljek potrebovali kar tri ure vožnje od letališča do hotela. S tem je v vodo padel večerni trening. »Rad bi videl, da bi pripotovali že kakšen dan prej,« je potarnal Damir Dugonjić. Razlog tako poznega prihoda je sicer preprost – varčevanje.

Paradna disciplina za Dugonjića (50 metrov prsno) bo na sporedu že danes. Cilji so visoki. »Vsekakor je prvi favorit Britanec Adam Peaty in dvoboja z njim se že veselim, a tukaj so tudi Italijan Fabio Scozzoli, Nemec Marco Koch, Madžar Daniel Gyurta in drugi, ki lahko posežejo po najvišjih mestih. Tudi meni pravi izid letos še manjka,« pravi Dugonjić.

Med pomembne slovenske adute spada Anja Klinar, ki je letos dosegla nekaj odličnih rezultatov. Že danes jo čakata nastopa na 400 m mešano in 800 m prosto. Na 800-metrski razdalji je letos dosegla nov slovenski rekord in drugi izid v Evropi, skupaj z dosežki z lanskega SP v Dohi pa ima prijavljen četrti izid. Na 400 m mešano je njena prijava nekaj slabša, v obeh disciplinah pa se vsaj teoretično lahko bori za kolajno. Kljub temu bo nastopila le v eni od omenjenih disciplin. »Skoraj zanesljivo bom en nastop odpovedala, saj sta oba v enem dnevu res težak zalogaj. Pred letošnjo sezono bi imel prednost nastop na paradnih 400 m mešano, saj sem prepričana, da tudi v tej disciplini lahko dosežem nov slovenski rekord, vse pa je odvisno, kako mi bo tokrat v vodi šlo v prsnem slogu. Po drugi strani pa mi gre letos bolje v kravlu, a na 800 m prosto nisem vajena nastopati, saj sem na tej razdalji nastopila malokrat,« je povedala plavalka radovljiškega kluba.

Poleg Dugonjića in Klinarjeve bodo danes nastopili še Tjaša Vozel in mladinka Tara Vovk na 50 m prsno, Tjaša Oder, Gaja Natlačen in Špela Bohinc na 800 m prosto, Martin Bau na 400 m prosto in Robert Žbogar na 100 m delfin. Edina Slovenka, ki danes še ne bo aktivna, je Nastja Govejšek.