Od svetovnega prvenstva se poslavljate s slabšimi dosežki od pričakovanj.

Na 100 prsno sem zjutraj v predtekmovanju plaval isti čas kot pred dvema letoma v Barceloni, s to razliko, da sem bil tedaj 15., tukaj pa 17., zato se nisem uvrstil v polfinale. Težko povem, koliko bi plaval tukaj popoldne. Vesel sem vsaj zaradi izpolnjene olimpijske norme, zato bom imel zdaj mir vse leto. Na 50 prsno sem plaval boljše zjutraj, kar ni v moji navadi, potem pa je bil vsak start počasnejši.

V čem je problem?

Ne vem natančno. S trenerjem sva se pogovarjala, da sem popoldne plaval preveč na silo, tudi začetek ni bil dober. Kljub temu sem dokazal, da sem hiter in da imam tretji čas na svetu. Zagotovo so tudi pozitivne stvari. Če bi potegnil črto, je ocena, da sem dokazal hitrost, a je nisem izkoristil.

Že dlje časa usmerjate misli k olimpijskim igram. Kaj ste na poti proti Riu spoznali v Kazanu?

Predvsem to, da moram na 100 prsno plavati že zjutraj precej hitreje. S trenerjem sva se dogovorila, da bom v prihodnje imel težji trening zjutraj, popoldne pa lažjega, kar bo obrnjeno kot do zdaj. Bolj sem bom osredotočil tudi na 200 prsno in manj na 50 prsno. Imam hitrost, a potrebujem tudi vzdržljivost in konstantnost. Dosežki mi ne smejo padati, ampak morajo biti vedno boljši.

Potem je vzdržljivost ključni dejavnik?

Res je, pa tudi plavati moram bolj sproščeno. Saj na 100 metrov ni bilo tako slabo. Prepričan sem, da bi popoldne v daljši disciplini zagotovo plaval boljše. Ampak jasno je, da moram že zjutraj plavati 59 sekund na 100 prsno, da bi potem v polfinalu in finalu plaval okoli 58 sekund. Še več bom delal tudi s športnim psihologom, čeprav v Kazanu nisem bil živčen. Tudi med tekmo se nisem obremenjeval s čim drugim kot le plavanjem.

Kako dolgo sodelujete s psihologom?

Začela sva pred dvema mesecema. Začetne probleme sva že odpravila, pred olimpijskimi igrami pa imava dovolj časa, da bom tudi psihično povsem pripravljen.

Načrt je še naprej enak, da boste večinoma trenirali v Sloveniji?

Treniral bom s trenerjem Matijo Medveškom na Ravnah na Koroškem. Decembra bom verjetno šel na novoletne priprave v Združene države Amerike, kjer bom vadil z ekipo z univerze Berkeley. Ustrezala mi bo menjava okolja, takrat ni niti nobene velike tekme. Zdi se mi prav, da malo treniram z Američani, potem pa se bom vrnil domov.

V prsnem slogu se skoraj na pol leta pojavi nov vrhunski tekmovalec. Vas skrbi ta trend?

Da, predvsem pri moških je prsni slog zelo napredoval. Letos sta padla svetovna rekorda na 50 in 100 metrov. Konkurenca je izjemna. Plavati moraš skoraj svetovni rekord, če hočeš osvojiti kolajno. To je velik zalogaj. Prsni slog je ena redkih disciplin, kjer se svetovni rekordi redno izboljšujejo tudi po obdobju tehnoloških kopalk.

Obstaja kakšna razlaga, zakaj dosežki ravno v prsnem slogu tako napredujejo?

Včeraj sem bral članek, da so plavalci v prsnem slogu zelo atletski in močni. Pomembno je, da si dober športnik v celoti. Potrebuješ dober odriv, odlično koordinacijo, s čimer bi bil uspešen tudi v kakšnem drugem športu. Vsi plavalci v prsnem slogu niso talentirani zgolj za plavanje, ampak so zraven še izvrstni atleti. Pomembni sta fizična moč in tehnika, čim bolj moraš izničiti upor vode... Moč ima pomembno vlogo. Hkrati je prsni slog postal zelo priljubljen med mladimi plavalci. Toda to je dobro tudi zame. Ker je več tekmovalcev, ki lahko podrejo svetovni rekord, napredujem tudi jaz, ker me vlečejo naprej.