Združene države Amerike najboljšemu slovenskemu boksarju očitno niso pisane na kožo. Po septembru 2011, ko je bil od njega v Biloxiju po petih rundah boljši Andre Berto, in marca 2013, ko je po točkah v Brooklynu izgubil proti Keithu Urmanu, se je za pretrd oreh izkazal še v Guantanamu rojeni, a v Ameriki živeči Kubanec, Erislandy Lara.

»Odlično sem pripravljen. Zavedam se, da bo to eden najtežjih bojev v moji karieri, a dokazal bom, da lahko tudi veteran premaga favorita,« je pred dvobojem za naslov svetovnega prvaka po verzijah WBA in IBO optimistično napovedoval Zavec in podal oceno, da se bo dvoboj bržkone začel lomiti od sedme oziroma osme runde dalje.

A črni oblaki so se nad 39-letnega Ptujčana začeli zgrinjati že mnogo prej. Njegov sedem let mlajši tekmec, sicer številka ena na najnovejši svetovni lestvici, je resneje zapretil že v drugi rundi, ko je s svojo levico Zavcu prvič zamajal tla pod nogami, svoje delo pa dokončal zgolj rundo kasneje. Za pogubnega se je izkazal levi direkt, ki je slovenskemu boksarju zadal poškodbo in hude bolečine v desnem ramenu, kar pa je tudi pomenilo konec borbe.

»Moram reči, da sem pričakoval manj od njega. V borbo sem šel, da bi nasprotnika 'navlekel' nase, znano je, da boksa precej z distance. Tu sem iskal svoje priložnosti, da bi Lara pozabil na obrambo. A nasprotnik je obrambo izpeljal odlično. Sam nisem imel rešitev, upal sem na kasnejše runde, kjer bi morda pozabil na obrambo, da bi me napadel, jaz bi skušal to odbiti in potem vračati udarce,« je po borbi izjavo Zavca prenesel STA.

Mr. Simpatikus je porazu navkljub zadržal šampionski pas v supervelterski kategoriji verzije WBF, saj vodstvo tekmovanja ni pristopilo k pogajanjem okoli združevanja pasov. To bržkone pomeni, da Zavec svojih rokavic še ni povsem obesil na klin in bo v ring najverjetneje stopil še enkrat, čeprav o prihodnosti po borbi ni želel preveč govoriti.

»Glede na videno, nimam kaj dosti povedati. Lahko bi zdaj predvideval, kaj bi bilo, če bi bilo, a to je nehvaležno. Po vojni smo vsi generali. Imel sem še nekaj orožja v ognju, a Lara je bil danes dominanten, vrhunski, preprosto boljši, za kar mu čestitam. Kaj bo zdaj naprej, ne vem, najprej se bom temeljito pozdravil, potem pa razmišljal dalje.«