Štiriindvajset tekem in devetnajst porazov je statistika hokejistov Olimpije po dobrih dveh mesecih tekmovanja v EBEL. Sinoči so Ljubljančani z 2:0 (1:0, 1:0, 0:0) izgubili še na Dunaju, pred tem pa jim je Linz nasul kar deset golov, kar velja za najhujši poraz tivolskega moštva v devetih sezonah sodelovanja med razširjeno avstrijsko konkurenco.

Olimpija popravila finančno sliko

Realnost Olimpije je v zadnjih letih sorazmerna s povprečnimi dosežki kluba na mednarodnem prizorišču. Ljubljančani so v edinem uveljavljenem tekmovanju v regiji najmanj konkurenčno moštvo, neuspešen trend pa se nadaljuje tudi v tej zimi. Pot do okrevanja bo dolgotrajna, saj postopek prisilne poravnave kajpada ni rešil težav na vseh področjih skoraj bankrotiranega kluba. »Še enkrat ponavljam – to je šele začetek nove poti. Imam občutek, da so ljudje pričakovali preveč. Moti me, da veliko tekem izgubljamo s tesnim izidom, a v celoti se je igra Olimpije popravila. Domači hokejisti napredujejo. Trener Fabian Dahlem? Videl sem transparent navijačev, ki je bil usmerjen proti trenerju, a nihče od igralcev se mi ni pritožil, da bi bilo pri konceptu igre ali na treningih kaj narobe,« pravi predsednik Marko Popovič, ki je prvič v tej sezoni povedal, da se je finančno stanje naposled začelo izboljševati. Kot smo že pisali, je Olimpija že na začetku sezone zamujala z delom plač za igralce.

Popovič pravi, da je iztržek od vstopnic v tej sezoni višji za okoli 40 odstotkov, saj je klub praktično ukinil brezplačni vstop v Tivoli. Moštvo sta pred dnevi predčasno zapustila dlje časa poškodovani Guillaume Desbiens in Stefan Chaput. Prvi se seli v Sheffield, drugi pa v Frankfurt. »Priznam, da se tudi Olimpija ni preveč trudila, da bi ju obdržali. Pričakovanj kluba nista izpolnila, prekinitev pogodb je bila v interesu obeh strani. Z igralcema ne bomo imeli nobenih stroškov več, oba sta bila ob slovesu zelo korektna,« je dejal Popovič, ki se na trgu sramežljivo ozira za alternativami. Kot pravi, v naslednjih dneh ne gre pričakovati novih okrepitev, možne pa so v začetku januarja. Olimpija bo lahko tudi v tej sezoni vse stavila na deset kvalifikacijskih tekem za končnico, ki pa je glede na vse okoliščine nedosegljiva.

Bliža se pokalni finale

Moštvo bo tekmovalni cilj lahko doseglo predvsem na domači sceni. Vrnitev državne krone v Tivoli je po zadnjem spodrsljaju nujna delovna obveznost. Podobni cilji spremljajo Ljubljančane tudi v novem pokalnem tekmovanju, kjer se bodo Olimpija in Jesenice v finalu pomerile prihodnji torek v Podmežakli. »Na Jesenicah bomo morali zmagati in javnost prepričati z igro. Verjamem, da fantje želijo vrniti Jeseničanom za zadnji udarec v finalu državnega prvenstva. To bi moral biti dodaten motiv,« še ocenjuje Marko Popovič.

Jeseničani so v tej sezoni v odprti drugi avstrijski ligi INL na približno enaki ravni kot v minuli zimi. Trenutno so na četrtem mestu in držijo stik z vodilno avstrijsko trojico. Druga slovenska predstavnika, Slavija in Celje, sta v spodnji polovici lestvice. Jeseničane je še zlasti razveselila nedeljska domača zmaga proti Feldkirchu, dan pred tem pa je na gostovanju pri Zell am Seeju njihov kapetan Miha Brus utrpel zlom čeljusti in odšel na operacijo v salzburško bolnišnico. V domačo oskrbo na Jesenice se bo vrnil danes, zunaj tekmovalnega pogona pa bo po prvih predvidevanjih ostal vsaj dva meseca. Na hokejskih Jesenicah bo zanimivo tudi zaradi včerajšnje prodaje blagovne znamke padlega HK Jesenice, o čemer podrobneje pišemo na zadnji strani.

Kopitarjev Los Angeles na vrhu

Med najbolj izpostavljenimi slovenskimi hokejisti na tujem gre po četrtini prvenstva v severnoameriški ligi NHL vse po načrtih prvemu asu Anžetu Kopitarju. Njegov Los Angeles drži prvo mesto v pacifiški diviziji, Kopitar pa je nekoliko oddaljen od želje, da bi na vsaki tekmi dosegel vsaj točko. Na dosedanjih 21 tekmah je za sedem golov in štiri podaje zbral enajst točk. Nazadnje je s podajo sodeloval pri zadnjem golu na zmagovitem gostovanju na Floridi.

V močni ruski ligi KHL so se v tej sezoni ustalili Jan Muršak (CSKA Moskva) in soigralca pri Slovanu iz Bratislave Rok Tičar in Žiga Jeglič. Četrti slovenski hokejist v KHL, vratar Gašper Krošelj iz Medveščaka, pa je na začetku tekmovalnega leta branil pogosteje kot v zadnjem obdobju.