Hokejisti Olimpije so po zgolj šestnajstih krogih v EBEL že zavozili redni del tekmovanja. Za prvima zasledovalcema Beljakom in Albo zaostajajo za verjetno neulovljivih enajst točk, saj nič ne kaže, da bi se krivulja dosežkov tivolskega kolektiva lahko bistveno izboljšala. Statistični podatki kažejo, da je Olimpija v zadnjih sezonah najmanj konkurenčno moštvo v dvanajstčlanskem odprtem prvenstvu Avstrije, zato je na mestu vprašanje, kako naprej. Medtem ko tekmeci praviloma vsako leto napredujejo, Olimpija vztrajno nazaduje.

Olimpija v vseh pogledih zaostaja za konkurenco v EBEL

Olimpija je v novo zimo krenila bolj optimistično kot v nekaterih prejšnjih morečih sezonah, ko se je v tivolsko dvorano naselilo apatično ozračje. Potem ko je novemu vodstvu kluba s predsednikom Markom Popovičem na čelu uspelo prepričati upnike, da so prispevali soglasje k začetku postopka prisilne poravnave, se je klub izognil stečaju, a dokončne rešitve še ni na vidiku. Olimpija je dolg z več kot treh milijonov evrov zmanjšala na dobrih 600.000 evrov, ki ga bo glede na zaveze poplačala v roku štirih let. Klubski upravi tudi močno izboljšani finančni položaj kajpada ne zagotavlja mirnega spanca, saj je pred Olimpijo ob sprotnem poplačilu upnikov velik izziv, kako poskrbeti za tekoče zadeve v povezavi z dovolj kakovostnim igralskim kadrom, široko podporo ob ledu, zagotavljanjem opreme, rednega izplačevanja plač in podobno. Pri vsem naštetem ljubljanski klub še vedno zaostaja za konkurenco v EBEL, ki je v regiji edino merodajno tekmovanje na zadovoljivi ravni.

Po neslavnem propadu Jesenic in izgonu gorenjskega kluba iz EBEL je Olimpija v zadnjih štirih sezonah ostala edini slovenski predstavnik v ligi, a resnejših tekmovalnih ambicij ne zmore imeti. Za Ljubljančane že sodelovanje v EBEL pomeni dosežek. V dosedanjih dveh mesecih novega tekmovalnega leta so vpisali le eno zmago po rednem delu tekme, ko so bili boljši od Dunaja, drugič pa so zmagali v podaljšku v Gradcu. Slovenski podprvaki so s tem izenačili svoj najslabši start v sezono izpred dveh let, ko so po šestnajstih krogih prav tako zmagali le dvakrat in izgubili štirinajstkrat. Jutri proti Salzburgu lahko presežejo svoj najdaljši niz porazov, ki se je na ponedeljkovem obračunu v Dornbrinu ustavil pri številki devet. Že res, da ljubljanski hokejisti večkrat izgubijo le z zadetkom razlike, a to je slaba tolažba, saj je nesporno dejstvo, da jim primanjkuje točk in kakovosti za to raven tekmovanja.

Vse slabosti Fabiana Dahlema

Nemški trener Fabian Dahlem je Olimpijo doslej vodil na 70 tekmah v EBEL. Kljub temu da je zbral kar 51 porazov, se njegov stolček ne zamaje niti za trenutek. Vodstvo kluba ima z Dahlemom dolgoročni načrt, letos poleti pa so mu izkazali dodatno zaupanje, ko so ga povišali v športnega direktorja. Njegove okrepitve so se vsaj za zdaj večinoma izkazale za neposrečene, saj dodano vrednost predstavljata le vratar Olivier Roy in deloma avstrijski veteran Roland Kaspitz. Dahlemu lahko očitamo, da se mlajši val domačih hokejistov (Žiga Pešut, Gregor Koblar, Miha Logar...) pod njegovim vodstvom razvija prepočasi. Moteč je predvsem način, kako je odpisal napadalca Jureta Sotlarja, ki je po njegovem mnenju prešibak in prepočasen. Ob tem se je treba vprašati, ali je Dahlem res naredil vse, da bi izboljšal Sotlarjeve pomanjkljivosti. Po nekaj krogih v EBEL se je v neformalnih pogovorih z novinarji celo bahal, kako dobro moštvo ima, zdaj pa Olimpije ne zna izviti iz neprijetne serije porazov, kar kaže na njegova napačna predvidevanja.

Nemškemu trenerju prav tako ne gre v prid lanskoletni spodrsljaj v državnem prvenstvu, ko je finalno serijo izgubil proti jeseniškim amaterjem. Resda je bila Olimpija po koncu nastopov v EBEL na samem robu preživetja in da so hokejisti začeli bojkotirati treninge, a v njegovi trenerski izkaznici bo vedno pisalo, da je zapravil državno krono. Dahlem od letošnjega poletja ne želi razpravljati o minuli sezoni, prav tako se namršči vselej, ko mu omenijo bližajoče se pokalno tekmovanje, kjer bo Olimpija kajpada znova favorit. Hokejska zveza Slovenije je ravno v teh dneh ugodila prošnji Olimpije in zaradi obveznosti šesterice njenih reprezentantov na turnirju na Poljskem prestavila finalno tekmo pokala na 10. november.

Usoda v rokah Marka Popoviča

V povezavi z aktualnim dogajanjem v klubu ne gre spregledati, da v moštvu že na začetku sezone zamuja del plač za hokejiste, kar se v preteklih letih ni dogajalo v tako zgodnjem terminu. Predsednik Popovič je samokritičen in priznava, da je s sodelavci marsikje še prepočasen. Medklic: v klubu sploh še niso izdali novinarskih akreditacij. Kot na dlani je, da ga v prihodnje čaka težje delo od pričakovanj. Potem ko je nekdanji dolgoletni direktor Matjaž Sekelj klub pripeljal na rob prepada, je usoda Olimpije in vsega profesionalnega hokejskega pogona v Sloveniji zdaj skorajda izključno v Popovičevih rokah.