Selektor slovenske reprezentance v smučarskih skokih Goran Janus je krivec, da se je včerajšnja predstavitve načrtov pred novo sezono začela s šestminutno zamudo. Ker je bil prepričan, da je dogodek v prostorih Smučarske zveze Slovenije (SZS), se je odpeljal v Podutik, medtem pa so ga športniki kot pridni šolarji s sedenjem na stolih čakali v prostorih generalnega pokrovitelja Gorenja na drugem koncu Ljubljane. Ko je vstopil, je požel gromek aplavz, nasmehe in nekaj zbadljivih opazk.

Slovenska reprezentanca bo danes odpotovala v Klingenthal na vzhodu Nemčije, kjer se bo v soboto s tekmo ekip in v nedeljo posameznikov začela nova sezona svetovnega pokala. Šest sedežev v kombiju bodo zasedli brata Peter in Domen Prevc, Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Nejc Dežman in Anže Lanišek. Večina reprezentantov sploh še nima podpisanih pogodb s SZS, izjema so Prevc, Lanišek in Damjan. Razlog tiči v dolgovih, saj jim SZS še vedno ni izplačala premij za uspehe v lanski sezoni.

»Tekmovalci so se odločili, da bodo pogodbe podpisali, ko jim bomo izplačali denar. Dolg je 100.000 evrov, poravnali ga bomo v dveh do treh mesecih, prvo tretjino bodo dobili v naslednjih dneh. Glede na to, da jim dolgujemo denar, bi bilo nemoralno, da bi jim zaradi nepodpisanih pogodb preprečili nastope na tekmah. Zavarovanje imajo urejeno po članski izkaznici SZS, zraven pa imajo še osebna zavarovanja,« je pojasnil vodja panoge Tomaž Verdnik.

Skakalci včeraj dolgov sploh niso omenjali, ampak so bili zelo zadovoljni, da so lahko dva dni trenirali v Kranju, kjer so jim pripravili ledeno smučino, ki je podobna, kot bo na tekmah svetovnega pokala. Hvaležni so bili trudu trenerjev in skakalnih delavcev, ki so s pravo udarniško akcijo sneg in led, ki so ju izdelali s strojem v izteku, nosili na zaletišče. »Bilo je nenavadno, ker nič ni ropotalo, kot je to na keramiki, ampak je bila drsnost kot v zimskih razmerah,« je bil navdušen Peter Prevc.

Med šesterico izbrancev je najbolj negotov Robert Kranjec, ki je šele v tem tednu opravili prve skoke po operaciji komolca, ki si ga je poškodoval ob padcu, ko se mu je odpela smučka. Že dan po operaciji je bil na kondicijskem treningu, zaradi bolečin je 14 dni slabo spal, a je le redko posegel po protibolečinskih tabletah. Roka ga boli, ko jo stegne ali skrči, smučko lahko zapne brez težav, malo več problemov je z zapenjanjem čelade.

»Vsak dan sem uro ali dve na rehabilitacijah. Veliko vaj moram delati tudi doma z utežjo, s katero krepim gibljivost in moč. Delati jih bom moral vso sezono. Na skakalnici me roka ovira v počepu in zraku. Ker me stalno nekaj moti, so občutki zelo mešani. Šele zadnji trije skoki v Kranju so bili nečemu podobni. V Klingenthal grem brez velikih pričakovanj. Če mi ne bo šlo, se bom umaknil na trening,« je povedal Robert Kranjec.

Goran Janus začenja peto sezono na čelu reprezentance A. »V minulih dveh letih smo šli s keramične zaletne smučine v Kranju neposredno na ledeno v Klingenthalu. Letos smo imeli zaradi ledene zaletne smučine v Kranju odlične pogoje za zadnji trening. Kakšna je forma, bo jasno že konec tedna. Na ekipni tekmi je cilj do petega mesta, med posamezniki med deseterico,« je povedal Janus. Na treningih ga je bolela glava predvsem zaradi Petra Prevca, ki je zastavljala vedno nova vprašanja. 23-letni as iz Dolenje vasi v Selški dolini je iz sezone v sezono večji perfekcionist, zato je šel na trening v najmanjše detajle. »Povsem prav je, da zahteva vedno več informacij. Vse hoče imeti po predalčkih,« je dodal Janus.