Za slovensko reprezentanco bo prvi vrhunec prvenstva danes z boji za kolajne na srednji skakalnici. Sinočnje kvalifikacije so bile za Nejca Dežmana (8. mesto), Jerneja Damjana (13.) in Jurija Tepeša (21.) le rutina, medtem ko je imel Peter Prevc nastop zagotovljen vnaprej. 22-letni as iz Selške doline je skakalnico spoznal šele včeraj v poskusni seriji, potem ko so v četrtek zaradi premočnega vetra trening prekinili 13 tekmovalcev pred koncem serije. Po prvih dveh skokih za trening je bil dobro razpoložen, čeprav tehnična izvedba še ni bila popolna. »S skakalnico še nisem na ti, a vem, kaj počnem narobe in kaj moram narediti, da me bo neslo dlje. Trik je v počepu,« je povedal Peter Prevc, ki je na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Predazzu osvojil bronasto kolajno.

Nejc Dežman in Jurij Tepeš sta bila tako prepričana v svoje sposobnosti, da sta najboljša tekmovalna dresa pustila v omari v hotelski sobi in jih bosta oblekla šele danes. »Skakalnica mi je všeč že od prvega skoka. Moje rezervne so v tekmovalnem dresu in boljši izvedbi na mizi,« je povedal Nejc Dežman. »Glede na to, kako veliko napako sem naredil, saj sem odskok začel prezgodaj, sem vesel, da sem se sploh uvrstil na tekmo,« je iskreno priznal Jurij Tepeš. Tako kot Prevc je tudi Jernej Damjan šele včeraj naredil prva skoka v Falunu. »Odskočna miza je zelo dolga. Oba skoka sem prehiteval dogodke, zato bom moral biti bolj potrpežljiv,« je bil analitičen Jernej Damjan. V kvalifikacijah sta v svojih prvih nastopih po poškodbah blestela povratnika. Švicar Simon Ammann, ki je grdo padel 6. januarja v Bischofshofnu, je zmagal, Norvežan Anders Bardal, ki se je poškodoval teden dni kasneje v Wisli, pa je bil tretji.

Slovenke po zraku bolj hodile kot letele

Nemška skakalka Carina Vogt je potrdila sloves tekmovalke za velike tekme, ki se iz ozadja prebije do zlata. Lanskemu naslovu olimpijske prvakinje iz Sočija je sinoči dodala še naslov svetovne prvakinje, potem ko je vse kazalo na slavje vodilne v svetovnem pokalu, Avstrijke Daniele Iraschko-Stolz, ki pa je v finalu s prvega nazadovala na tretje mesto. Japonka Sara Takanaši je znova ostala brez odličja na četrtem mestu. Slovenski izkupiček z desetim mestom Špele Rogelj, 13. Maje Vtič, 24. Katje Požun in 26. Eve Logar je nižji od pričakovanj.

V slovenskem taboru niso skrivali razočaranja. Špela Rogelj je na svojem četrtem svetovnem prvenstvu sicer dosegla najboljšo uvrstitev, a deseto mesto je manj od pričakovanj in izhodišča po prvi seriji, ko je imela možnosti, da s sedmega mesta s sanjskim skokom napade kolajno. »Ne vem, s čim sem se zamerila naravi, da sem imela v prvi seriji zelo slabe vremenske razmere. V finalu sem naredila manjšo napako, zato sem iztržila manj, kot sem si želela. Upam, da bo bolje na nedeljski tekmi mešanih ekip,« je povedala Špela Rogelj. Maja Vtič za povprečen nastop ni iskala izgovorov, ampak je priznala, da je 13. mesto dosežek v skladu s predstavo s preveč napakami. Katja Požun je nastopila v skladu s predstavami v letošnji sezoni. Eva Logar je bila daleč od dosežka kariere, ko je bila pred štirimi leti v Oslu četrta. »Dekleta niso pokazala, kar znajo, zato smo nezadovoljni. Po zraku so bolj hodila kot letela, kar je posledica zakrčenosti, ki je povezana s pomembnostjo tekme. Ne predajamo se in gremo naprej, saj nas čaka še ena tekma v nedeljo,« je bila ocena trenerja ženske slovenske reprezentance Staneta Baloha, ki je za tekmo mešanih ekip izbral Rogljevo in Vtičevo.

Kombinatorca sta zelo razočarala

Na prvi od štirih preizkušenj v nordijski kombinaciji, ki je bila v skakalnem delu zaradi vetra in prestavitev pravi maraton, dolg pet ur, je zlato kolajno po pričakovanju osvojila Nemčija. A ne najboljši tekmovalec letošnje zime s sedmimi zmagami v svetovnem pokalu Eric Frenzl, ki je premočno vodil po skoku in šel na smučarski tek z 21 sekundami prednosti, ampak njegov rojak Johannes Rydzek, ki je bil po skokih peti. Slovenski nastop je bil popoln polom z 39. mestom Gašperja Berlota (26. po skoku) in 46. Marjana Jelenka (45. po skoku). »V skoku sem bil zadržan, na startu teka pa zmeden, zato sem izgubil stik s skupino. Nato sem v prvem spustu še padel in mi je vse padlo dol,« je povedal Gašper Brelot. »Po slabi sezoni sem skušal v skoku nadoknaditi vse, a ni šlo, saj sem tukaj od osmih skokov naredil le enega dobrega. Ko sem v teku videl, da nimam konkurenčnih smuči, nisem več trošil moči, saj me tukaj čakata še dve tekmi,« je povedal Marjan Jelenko.