Zaradi dobrih dosežkov med poletno sezono greste verjetno tudi v zimsko bolj samozavestni, kot če bi bili na primer dvajseti.

Zadovoljen sem, poudarek pa je bil na tem, da delam na sebi, tehniki, moči. Zato tudi še nisem prav veliko testiral opreme, za kar si bom zdaj vzel čas. Glede na to, da sem imel poleti vse drese še s tekme v Planici, drugi pa so večinoma nase vlačili nekaj novega, sem lahko zadovoljen in sem sebe celo malce pozitivno presenetil, saj sem bil s staro opremo ob boku najboljšim. A vprašanje je, kakšen dosežek je dober oziroma primeren za poletje. Če si predober, lahko hitro zaspiš. In zdaj se tega malce bojim, zato se bom moral gnati še naprej. Da ne bom samemu sebi rekel: saj si bil pri vrhu in zdaj lahko malo počivaš. Če si slab, te lahko to dotolče ali pa se prehitro in preveč zaženeš v treninge in drugo, s čimer se še bolj podreš. Predvsem je treba zdaj ohraniti mirno glavo in se držati načrta treningov, ki se je doslej izkazal za pravilnega in dobrega.

Ali imate – glede na izkušnje iz prejšnjih let – že recept, kako se najbolje pripraviti na zimsko sezono?

Recepta, da bi lahko rekel, da je potrebno toliko tega in toliko onega, ni in ga enostavno ne more biti. Stvari na različnih področjih se precej spreminjajo, prav tako reakcije nanje, zato je treba vse dobro spremljati: kaj se dogaja s tehniko, telesom, močjo, eksplozivnostjo... Če imaš težave s tehniko, greš večkrat trenirat na skakalnico, če ti manjka moči ali eksplozivnosti, moraš pogosteje v telovadnico.

Ali se, ko ste v Planici, v spominih pogosto vračate na finale svetovnega pokala v minuli sezoni, ko ste le za las ostali brez velikega kristalnega globusa?

V Planici sem enkrat ali dvakrat skoraj vsak teden. Ne, ne podoživljam in se ne spominjam tistih dogodkov, ker sem tako pogosto v Planici. Ko sem tu, sem z glavo pri treningih in drugih obveznostih, zato ne razmišljam o preteklosti. Kar je bilo, je bilo in tega pač ni mogoče več spremeniti.

Zahtevna slovenska javnost bo po lanskem drugem mestu v svetovnem pokalu vse, kar bo letos manj, ocenila za vaš korak nazaj. Je to za vas breme ali dodaten motiv?

Če že moram izbirati med tema dvema možnostma, me to ne obremenjuje, bolj me motivira. A jaz sem bil, sem in bom vedno že sam do sebe dovolj zahteven. Če bom na tekmi naredil dva dobra skoka in bom osmi, bom zadovoljen, če pa bom zmagal, a ne bom naredil dobrih skokov, ne bom zadovoljen. Tisto, kar najbolj iščem, je osebno zadovoljstvo. Če bom napredoval, naredil tisto, za kar treniram in kar se dogovarjam s trenerji, bom zadovoljen tudi z osmim mestom. A če naloge ne bom opravil tako, kot bi jo moral, pa tudi zmagati ne morem. Kar zadeva motive, so vedno dovolj veliki, a v minuli sezoni se mi pač ni izšlo.

Skakalci odhajate na kondicijske priprave na morje, v Medulin, kar je tudi novost, mar ne?

Da. Po treh letih smo si v smučarski zvezi le izborili toliko sredstev, da so nas spustili na kondicijske priprave. Že v zadnjih dveh sezonah smo jih imeli v letnem načrtu, a so jih vedno v zadnjem trenutku črtali. Mislim, da se zdaj to ne bo zgodilo. Te priprave bodo dobre predvsem za to, da zamenjamo okolje, saj na kondicijskem področju že od aprila treniramo na stadionu po večkrat na teden. Vsaka menjava okolja zato pride prav.

Med pripravami v Medulinu naj bi bilo v načrtu tudi potapljanje na dah, igranje odbojke na mivki...

Kar zadeva mene, še nimam prav veliko načrtov. Vem pa, da so znotraj reprezentance že bile tekme dvojic v odbojki na mivki. Kar zadeva vodo, se z njo malce odbijava. (Smeh.) Skočim v vodo, a potem zelo hitro priplavam ven. Toda če bo kaj novega in me bo potegnilo, se tudi ne bom branil.

Ali imate skakalci že podpisane pogodbe s smučarsko zvezo?

Ne še.

Zakaj ne? Je zaplet zaradi izplačila nagrad, bonusov ali česa podobnega?

Tam (Prevc na ploščadi pred ogrevalno hišo na vrhu letalnice v Planici nanje pokaže s prstom, op. p.) je direktor Žurej, tam je Kajtner (Andraž, zadolžen za trženje na SZS, op. p.), tam je Trbovc (Tomi, predstavnik za odnose z javnostmi, op. p.). Oni vam lahko odgovorijo na to vprašanje.

So vsaj kakšni premiki, da bi se to uredilo v kratkem ali vsaj daljšem času?

Ne vem. Obljube so, a se prelagajo iz tedna v teden.