V kakšnem stanju pričakujete novo sezono?

Ni veliko drugače, kot je bilo v minulih sezonah. V primerjavi z lansko sezono so skoki na višji ravni. Nihanja od dobrega do slabega skoka so manjša, kot so bila v minulih letih. To mi daje mirnost pred tekmami, da mi ob manjši napaki ne bo treba takoj pristati. Nikoli pa ne veš, kako se bosta telo in glava odzvala na vse, kar je povezano s tekmo, ko oblečeš startno številko.

Ali so v modelu treninga kakšne novosti?

Ni bilo drastičnih sprememb. Večino bazičnega treninga smo opravili na stadionu v Kranju. Malo smo zmanjšali količino uteži, ki jih premečeš na treningu, in povečali število poskokov ter vaj za elastičnost mišic.

Torej so vas znova bolele mišice in je tekel znoj. Letos še bolj zaradi hude vročine.

Ob začetku vročinskega vala je bilo nekaj težav, a sem se hitro privadil. Malo več sem pil. Še največ težav sem imel s spanjem, saj mi je bilo najbolj vroče v postelji.

Vse treninge na skakalnicah ste letos opravili v Kranju in Planici. Koliko ste imeli stika s konkurenco?

V Planici smo se srečali s Poljaki, a ni bilo veliko časa za pogovore in primerjave. Vsi treniramo na polno in vsak išče izboljšave, da napreduješ in posežeš po čim višjih mestih. Če ne bi stremel k čim boljšemu, življenje ne bi bilo zanimivo.

Tekmovalni del sezone ste začeli z dvema tekmama za celinski pokal v Kranju, kjer ste bili tretji in drugi.

Prvi dve tekmi sta se lepo razpletli. Z dvema uvrstitvama na stopničke sem bil povsem zadovoljen, saj je konkurenca v celinskem pokalu kar močna. Na poletni veliki nagradi se priključi še deset najboljših, ki se udarijo za vrh.

Poleti ostajate zvesti tradiciji, da nastopate le na prizoriščih, na katera potujete s kombijem, medtem ko boste izpustili tekme, na katere je treba potovati z letalom.

Izpustil bom tekme na Japonskem, v Rusiji in Kazhastanu, ker je veliko vožnje z letali, avtobusi in menjav časovnih pasov. Dneve, ki bi jih preživel v letalu in na avtobusu, raje izkoristim za miren trening doma in preizkusim kakšno novost. Zame je sicer pomembna vsaka tekma. Razlika je le v tem, da je razočaranje ob neuspešnem nastopu na poletni veliki nagradi manjše, kot pa v svetovnem pokalu pozimi.

Kako so na počutje vplivale počitnice, saj ste po koncu sezone odšli v ZDA, minule dni pa ste obiskali Balkan?

Zelo dobro. Ko si spočit, ti glava deluje bolje in hitreje dojemaš stvari, da kaj tudi spremeniš. Napolnil sem baterije. Tudi med treningi je bilo dovolj časa, da sem obnovil moči. Včasih sem trening prestavil za uro ali dve, kakšnega pa tudi izpustil.

Kolikokrat še pomislite na dramatični finale marca v Planici, ko ste ostali brez velikega globusa, ker ste imeli manj zmag?

Vsakič, ko mi postavite takšno vprašanje.

Kako je živeti s tem, da navijači od vas pozimi pričakujejo osvojitev velikega kristalnega globusa?

Takšna pričakovanja so povsem normalna. Z njimi se je treba sprijazniti in živeti. Tudi sam imam iz leta v leto višja pričakovanja.

Ko ste imeli čas, ste sodelovali na številnih dobrodelnih prireditvah.

Žal jih je veliko, kar le kaže, koliko ljudi potrebuje pomoč. Z veseljem pomagam ljudem, še prej pa se poglobim v to, da vem, za kakšen dogodek gre.