Koprski župan Boris Popovič je na sestanku s predstavniki krajevnih skupnosti Žusterna, Za gradom, Semedela in Olmo - Prisoje presenetil z napovedjo, da bo občina obalno cesto med Koprom in Izolo vrnila v upravljanje državi, saj ministrstvo za infrastrukturo nima posluha za uvedbo cenejše lokalne vinjete za hitre ceste, ki je bila prvi pogoj za zaprtje obalne ceste. Ob ohranitvi obalne ceste tudi urejanje prometa na Markovcu ni več tako urgentno, glavno besedo pri urejanju prometa pa bodo po Popovičevih besedah v vsakem primeru imeli krajani.

Občini Koper in Izola sta obalno cesto v upravljanje dobili takoj po odprtju predora Markovec. Želja lokalne skupnosti je bila, da bi se cesta čez čas zaprla za ves promet. Nad pobudo niso bili posebej navdušeni prebivalci Žusterne, Semedele in Markovca, saj so se bali, da bi zaprtje ceste za sabo potegnilo povečanje prometa skozi njihova naselja. Obalni župani so zagato poskušali rešiti z idejo o uvedbi lokalne vinjete, s katero bi promet po lokalnih cestah bistveno upadel. Infrastrukturni minister Peter Gašperšič naj bi sedaj po Popovičevih besedah možnost lokalnih vinjet dokončno zavrnil, saj se po njihovih izračunih ne izplačajo.

»Mi smo Kremenčkovi, naša logistika je ostala taka, kot je bila pred uradnim vstopom v Evropo,« je odločitve ministra komentiral Popovič, prepričan, da Slovenija postaja še večja periferija, kot je bila pred vstopom v Evropsko unijo. Na izolski občini o ministrovi odločitvi o usodi lokalnih vinjet uradno še niso bili obveščeni.