Podjetje Voc je z Direkcijo RS za infrastrukturo za vzdrževanje državnih cest v savinjski regiji podpisalo novo sedemletno koncesijsko pogodbo. Nekaj mesecev prej so podobno pogodbo podpisali tudi za vzdrževanje državnih cest na Koroškem. »V okviru te pogodbe poleti in pozimi skrbimo za varen in nemoten cestni promet, kar je še zlasti pomembno pozimi,« pojasnjuje vodja vzdrževanja v Vocu Bogdan Kočevar.

Dodaja, da so letos že imeli nekaj akcij posipanja in pluženja, čeprav se zimska sezona uradno začne 15. novembra. »Naše delo bo potekalo s pomočjo mreže desetih cestnovzdrževalnih baz, ki so razporejene po obeh regijah. Skupaj bomo skrbeli za 1700 kilometrov državnih in občinskih cest, pločnikov in pešpoti, za kar smo si že priskrbeli 13 tisoč ton peska, 10 tisoč ton soli in ustrezno količino magnezijevega klorida za mokri posip cest,« je še povedal. Dodal je, da vse ni odvisno le od njih, saj posipavanje in pluženje poteka po natančno določenem protokolu in prioritetnem seznamu Direkcije RS za infrastrukturo. To pomeni, da pričnejo s posipanjem takoj, ko začne snežiti, s pluženjem pa nadaljujejo, ko zapade deset centimetrov snega ali manj, če prej neha snežiti,« je pojasnil Kočevar, ki priznava, da so pogosto tarča kritik in nerazumevanja, ker se vseh cest ne da urediti hkrati, ko zapade sneg.

Za Vocom je uspešna gradbena sezona, v kateri so končali kar 110 projektov. Kar nekaj dela je bilo na odsekih avtoceste, preplastili in sanirali so tudi nekaj državnih in lokalnih cest, končali gradnjo komunalne deponije v Sevnici, uredili plaz in cesto v Šoštanju in sklenili še nekaj drugih projektov. »To, da se je obseg dela povečal kar za tretjino, kaže, da se tudi gradbena panoga počasi pobira,« poudarja direktor Voca Roman Moškotevc. Družba Voc Celje je lani presegla načrtovane prihodke, ki jih je bilo za več kot 31 milijonov evrov, podobne rezultate pa pričakujejo tudi letos.