Ajdova kaša je čudovita specialiteta slovenske tradicionalne kuhinje. Vsebuje izjemno sestavo beljakovin in je izredno pomembna v prehrani ljudi, ki ne jedo mesa. Ajda pa ni le čudovito platno za dodajanje mnogih različnih okusov, je tudi izredno zdrava. Izboljšuje krvni obtok, pomaga uničevati rakave celice, zmanjšuje visok pritist in deluje protivnetno ter izboljša delovanje jeter.

Če vas seznam vseh pozitivnih vplivov ajde na telo ni prepričal, vas bo mogoče prepričalo dejstvo, da je ajda čudovitega vonja in fenomenalnega okusa. Med tradicionalnimi jedmi, ki so širši množici ljudi najbolj znane, so sicer ajdovi žganci, štruklji in ajdov kruh z orehi. Vendar pa ajda omogoča tudi pripravo mnogih drugih jedi.

Čeprav je priprava kruha z ajdovo moko malo manj enostavna kot s pšenično moko, obstaja več trikov, kako narediti dober ajdov kruh. Eden izmed njih je, da k testu dodamo več jajc. Ajdove palačinke, o katerih smo že govorili, so čudovite za pripravo slanih nadevanih palačink (znamenita francoska jed). Z ajdovo kašo lahko nadomestimo tudi vse jedi z rižem, tako kot bomo to storili v današnjem receptu.

Čudovit okus ajde se v tej jedi lepo ujema z izbrano zelenjavo. Hrustljavo teksturo ji dajejo sesekljani orehi, svežino ji dajo paradižnički, okus pa zaokroža svež peteršilj.

Nikar ne odlašajte, poskusite to jed čim prej. Pa dober tek!

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

4 stroki česna, olivno olje, 1 zelena bučka, 2 paradižnika, 6 češnjevih paradižnikov, 1 večja pest špinače ali blitve, 1/2 žlička čilija v prahu (neobvezno), sol, poper, 4 žlice paradižnikove kaše, 400 g kuhane oziroma 100 g nekuhane ajdove kaše, peteršilj, 2 žlici orehovih jedrc

Priprava

Ajdovo kašo preberite, splaknite pod mrzlo vodo in skuhajte – približno 15 minut bo trajalo – v vreli in soljeni vodi. Ko je skuhana, jo odcedite in dobro splaknite.

V večji kozici segrejte 2 žlici olivnega olja in na njem približno minuto pražite na tanke lističe narezane stroke česna. Ko se česen malenkost zmehča, dodajte na tanke kolute narezano bučko. Po nekaj minutah praženja in nenehnega mešanja v kozico dodajte na kockice narezan paradižnik in paradižnikovo kašo ter posolite in poprajte ter dodajte še čili v prahu, potem pa dobro premešajte.

Po približno petih minutah v kozico dodajte na rezance narezano špinačo, ajdovo kašo in polovico sesekljanega peteršilja in premešajte. Kuhajte še dve minuti.

Češnjeve paradižnike narežite na osmine, orehova jedrca pa grobo sesekljajte.

Ajdovo kašo z zelenjavo servirajte na krožnik, potresite s preostalim peteršiljem, okrasite s češnjevimi paradižniki in sesekljanimi orehi ter malenkost še popoprajte ter postrezite.