Nizke temperature, zadrževanje v zaprtih prostorih in krajši dnevi so pravi šok za telo, ki je navajeno na toplo vreme in gibanje na svežem zraku. Pred mrazom se seveda lahko zaščitimo s toplimi oblačili, za svoje telo pa moramo poskrbeti tudi od znotraj.

Zdrave sestavine naj bodo redno na vašem jedilniku. Med zdrave sestavine uvrščamo veliko zelenjave, sadja – pozimi so agrumi, kot so pomaranče, limone in grenivke, prava poslastica – ter različne začimbe, s katerimi se vaše telo pogreje od znotraj.

Med najbolj zdravi začimbi sodita kurkuma in ingver. Obe imata bogato zgodovino in ju po vsem svetu spoštujejo že mnoga leta. Z vedno večjim zavedanjem o zdravi hrani pa ti dve začimbi pogumno prihajata tudi na slovenska tla in na naše jedilnike. Vsekakor k temu pripomore tudi dostopnost, ki je danes v primerjavi z nekoč res velika.

Ingver, ki je uporabljen tudi v današnjem receptu, je mogočna rastlina. Najprej so ga uporabljali v zdravstvene namene, šele kasneje je prešel tudi v kulinariko.

Ingver vsebuje različna olja, ki preprečujejo slabost (da pozdravite občutek slabosti, košček svežega ingverja naribajte v mleko, zavrite in ga precedite skozi cedilo ter popijte), spodbuja krvni obtok in pomaga pri vnetem grlu (nekaj rezinic ingverja zavrite v vodi, jo precedite, dodajte malo medu in malenkost ohladite ter popijte), ugodno deluje na jetra, zmanjšuje holesterol in velja tudi za afrodiziak.

Ingver, ki je pri nas dostopen v obliki korenine, v prahu, vložen in kandiran, lahko uporabite v čaju, sladicah (malo svežega ingverja naribajte v smetano – dobila bo čudovit vonj in okus), različnih juhah in zelenjavno-mesnih jedeh. Ker je tudi rahlo pekoč, ga odmerjajte pametno in v manjših količinah. Še nasvet za lupljenje sveže korenine: najlažje jo boste olupili kar z žličko.

Korenčkova juha z svežim ingverjem vam bo odlično teknila, poskusite!

Pa dober tek!

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si.

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

1 šalotka, 1 strok česna, korenje (približno 250 g), 1 košček svežega ingverja, 0,75 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke), 2 vejici svežega ali 1 žlička suhega drobnjaka (neobvezno), olivno olje, sol, poper

Priprava

Šalotko sesekljajte, korenje narežite na kolute, ingver in česen pa olupite in naribajte.

Na olivnem olju prepražite šalotko. Ko se zmehča, dodajte česen in ingver ter pražite le toliko časa, da česen zadiši. Dodajte korenje in pražite še 2 minuti. Zalijte z zelenjavno jušno osnovo in kuhajte približno 15 minut oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča.

Nekaj korenčkov odstranite, ostalo juho pa pretlačite z ročnim mešalnikom ali v multipraktiku. Poskusite in popoprajte ter dosolite, če je treba. Juho okrasite s korenjem, narezanim drobnjakom ter popoprajte in postrezite.