Fenomenalne paketke kakovostnega mesa obožujemo vsi. Prihaja čas, ko nam bodo na voljo sveži. Prinesli jih bomo domov, jih malo pokuhali, na hitro popekli in položili h kislemu zelju ali repi ter poleg pojedli kos kruha. Njam!

Ker je sezona pečenic dolga – navsezadnje lahko sveže pečenice tudi zamrznemo in shranimo za kak mesec v zamrzovalnik ter jih pripravimo, ko nam zadišijo – je dobro imeti na zalogi recept, ki nam bo čudovite pečenice predstavil na nov in zanimiv način.

Dišeča, okusov polna omaka, v kateri se pokuhlja tudi malo rdečega vina, je čudovita spremljevalka pečenici. V omaki se skrivajo paprike različnih barv, družbo jim delata jajčevec in špinača, bogat okus pa zaokrožujejo začimbe. Če katere izmed teh vrst zelenjave ne marate, je ne dodajte. V omako dajte zelenjavo, ki jo imate na razpolago in ki vam je všeč.

Kremasta omaka pa ni le tako odlična, da jo boste pomazali z zadnjim kosom kruha, je tudi zdrava. Poleg čudovitega kosa mesa boste s to porcijo zelenjave dobili veliko vitaminov in drugih koristnih sestavin, ki vas bodo delale močne v prihajajočih hladnih dneh. Najpogumnejši lahko v božansko kremasto omako dodate še svež ali sušen feferon, če pa ga nimate na voljo, omaki dodajte čili v prahu ali kar kajenski poper.

K jedi vsekakor sodi kruh, a pozor, prihranite ga nekaj za konec, saj boste želeli z zadnjim kosom kruha pomazati omako. K božanski jedi postrezite tudi s solato, ki vam bo teknila, saj bo čudovito nasprotje sladkobi jedi.

Kar pogumno, pripravite pečenice v omaki s papriko in se prepričajte, da so pečenice tako odlične, da bi bilo škoda, da bi jih jedli le z gorčico – to prihranite za kdaj drugič. Pa dober tek!

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

1/2 (rdeče) čebule, 1/2 rdeče paprike, 1/2 rumene paprike, 1/2 jajčevca, 1 par pečenic, 1 žlička moke, 4 stroki česna, 1 (rdeč) feferon, 4 vejice svežega timijana, 1 žlička mlete paprike, sol, poper, olivno olje, 1/2 žličke suhega origana, 0,5 dcl rdečega vina, 2 dcl zelenjavne jušne osnove, 2 dcl paradižnikove kaše, 1 pest sveže špinače, 2 vejici peteršilja

Priprava

V kozici segrejte žlico olivnega olja in na segretem na obeh straneh popecite pečenico. Ko je lepe rjave barve, jo preložite na krožnik in prihranite za kasneje. Na istem olju prepražite sesekljano čebulo. Pražite toliko časa, da se zmehča, a ne obarva. Dodajte na ožje trakove narezane paprike in jajčevec. Ko se paprika malenkost zmehča, dodajte sesekljan česen, feferon in timijan ter premešajte. V kozico dodajte še origano in mleto papriko in pražite še 20 sekund.

V kozico vlijte vino, premešajte in počakajte toliko časa, da alkohol izpari in se vino malenkost pokuha. Potem dodajte žličko moke, premešajte in vlijte še paradižnikovo kašo ter zelenjavno osnovo. Dobro premešajte in kuhajte toliko časa, da tekočina zavre. V vrelo tekočino dodajte pečenico, premešajte in kuhajte še približno 30 minut, da se zelenjava dobro skuha – več časa kuhate, boljše bo.

Po 30 minutah kuhanja omako popoprajte ter poskusite in dosolite, če je treba. V omako umešajte še na rezance narezano špinačo, dobro premešajte, odstavite z ognja in pokrijte za dve minuti, da špinača uveni.

Pečenico vzemite iz omake in jo narežite na kolute. Omako servirajte, nanjo položite kolute pečenice in jed okrasite s peteršiljem ter postrezite.