Da, to je opis današnjega recepta – ta čokoladna tortica je enostavno božanska. In še več, ni le čudovita, ampak je tudi zdrava. V tej sladici ni niti grama moke. To je dobra novica za vse, ki ste alergični na gluten, in tiste, ki se želite glutenu občasno odreči.

Predanost kuhanju in iznajdljivost v kuhinji je razlog, da je dandanes vedno več bolj zdravih sladic, sladic, ki ne vsebujejo tone sladkorja, moke in masla. A dandanes je žal vedno več tudi receptov, katerih avtorji so šli v želji po zdravem predaleč. Ko sladice niso več sladice in so le kupček zdravih sestavin, ki skupaj niso nič kaj prida, smo stopili čez rob. Nujno je, da se okusi in kombinacije sestavin v sladici ujemajo ter pričarajo božanske okuse in zadovoljijo naše razvajene brbončice in želodček.

Obstaja namreč veliko načinov, kako sladico narediti bolj zdravo in obdržati božanski okus. Ključ je zamenjava določenih sestavin z bolj zdravimi. Zamenjava mora biti pametna in premišljena. Najboljše je, če zamenjamo predvsem tiste sestavine, ki nimajo vloge okusa v jedi, ampak vlogo povezovanja, na primer jajce in/ali moko.

V nadaljevanju bomo našteli nekaj najbolj uporabljenih in učinkovitih zamenjav za malo manj zdrave sestavine. Nekaj zamenjav je uporabljenih tudi v današnjem receptu.

Predvsem pri peki lahko zamenjate naslednje sestavine:

bela moka – polnozrnata moka, mleti ovseni kosmiči, mleti mandlji...,

maslo in/ali olje – sir maskarpone, grški jogurt, avokado...,

jajca – banana (pol zmečkane banane je enako kot eno jajce)...,

sladkor – med, javorjev sirup, banana...

Zamenjava sestavin pri peki je najpametnejša in najkoristnejša le, če se zamenjave lotimo previdno in občasno ter v zmernih količinah – znotraj recepta poskusite nadomestiti le eno ali dve sestavini z bolj zdravo, ne več.

Sladice so pomemben element v naši prehrani in popolnoma se jim ne moremo – in se nam tudi ni treba – odreči. Pametno je, da poskušamo tudi sladice narediti bolj zdrave in zato uporabljamo bolj zdrave sestavine. Vendar pa je najpomembnejše predvsem to, kako si jih privoščimo. Če sladice jemo občasno (enkrat na teden) in si jih privoščimo kot samostojen obrok – kos torte in kavo ali kakav si privoščimo za večerjo in ne v sklopu že tako obilnega kosila. Če bo sladica samostojen obrok, bomo v njej lahko brez slabe vesti uživali, saj se bomo držali začrtane količine zaužitih kalorij na dan. Zato bodite pametni, jejte vse, a zmerno, in pri prehranjevanju uživajte. Pa dober tek!

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si.

RECEPT

Sestavine (za 4 osebe)

250 sira maskarpone, 60 g mletega sladkorja in malo za posip, 40 g mletih mandljev in 1 dodatna žlica, 3 jajca, 1 žlička vaniljeve esence, 1 majhen ščepec soli, 200 g temne čokolade, (kokosovo) maslo za premaz pekača

Priprava

Čokolado stopite v vodi kopeli (čokolado nalomite v posodo, to pa postavite nad kozico z vrelo vodo, posoda naj se vode ne dotika).

V veliko skledo dajte maskarpone, dodajte mleti sladkor in dobro premešajte. Dolijte stopljeno čokolado in premešajte še enkrat. Postopoma dodajajte jajce za jajcem in vsakokrat premešajte. Dodajte še vaniljevo esenco in sol ter znova premešajte. V maso umešajte še mlete mandlje in še zadnjič premešajte. Pekač s premerom 26 cm namažite z maslom in potresite z žlico mletih mandljev, da se pecivo pekača ne bo prijelo.

Maso vlijte v pekač, ga potresite s čokoladnimi mrvicami in pecite v pečici, ogreti na 180 °C, približno 30 minut. Pekač s pečeno tortico vzemite iz pečice, pecivo ohladite in potresite z mletim sladkorjem. Narežite na koščke in postrezite.