Vegetarijanski burgerji so na izredno slabem glasu. Burgerji, ki so skupek slabih, nedefiniranih in medlih sestavin, so srce parajoči. Ko ugrizneš vanj, veš, da nekaj manjka. Veš, da je vegetarijanski burger le burger brez mesne pleskavice. Veš, da si bil oropan. Oropan mesne pleskavice. Oropan okusa. Oropan čudovitega doživetja, ko se ti sočni okusi razpočijo v ustih, ko si na svetu le ti in burger. Ne, pri vegetarijanskih burgerjih takega občutka ni. Razen pri današnjem burgerju.

Današnji burger je skupek čudovitih okusov, tekstur in ko ugrizneš vanj, burger eksplodira od okusov.

Da bi vegetarijanski burger naredili okusen, se moramo potruditi. Pripraviti moramo najboljše burger bombetke na svetu (recept s foto navodili najdete na povezavi), pripraviti moramo okusov polne polpetke, pripraviti moramo mehke, sočne in ravno prav sladke paradižničke, pripraviti moramo okisano čebulo, ki je nekaj najbolj okusnega na svetu in pripraviti moramo nekaj hrustljave zelenjave. Se splača? Oh, definitivno se splača! Poskusite ga in vegetarijanskega burgerja nikoli več ne boste videli enako! Z njim boste navdušili vse vegetarijance in tudi tiste, ki obožujejo meso. Ne verjamete? Potem ga preizkusite zdaj!

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

Sestavine za polpetke: 1 mala konzerva koruze, 1 mala konzerva čičerike, 2 vejici koriandra ali peteršilja, 1 ščepec kumina, 1/2 žličke kajenskega popra, 1 žlička rdeče mlete paprike, 1 ščepec soli, 1 žlička limonine lupinice, 1 žlica moke, 2 žlici drobtin, 1 žlica sončničnega ali repičnega olja,

Sestavine za okisano čebulo: 0,5 dcl jabolčnega kisa, 1/2 rdeče čebule, 1/2 žlice sladkorja, 1/4 žličke soli

Ostale sestavine: 1 pest češnjevih paradižnikov, sol, poper, olivno olje, 4 listi zelene solate, 4 redkvice, 12 rezinic sveže kumare, 1 manjša pest rukole, 1 žlica sončičnega ali repičnega olja, 4 manjše burger bombetke ali 2 večji (recept nadete na povezavi).

Priprava

Najprej pripravite okisano čebulo. V manjši stekleni posodici s pokrovom dobro zmešajte kis, sladkor in sol. Čebulo narežite na tanke in ozke rezinice in jih prenesite v posodico, to pa dobro zaprite. Malo jo pretresite in pustite, da počiva. Če vam kaj čebule ostane, jo dobro zaprto hranite v hladilniku, zdrži približno dva tedna - uporabite jo v kakršnih koli sendvičih.

Sedaj pripravite polpetke. V mešalnik ali posodico stresite splaknjeno koruzo in čičeriko. Dodajte naribano limonino lupinico, sveži koriander, vse začimbe in moko ter sol. Zmešajte v mešalniku ali pa uporabite kar palični mešalnik.

Maso z žlico razdelite na štiri dele. Zmočite si roke in oblikujte najprej kroglice, potem pa jih s prsti poteptajte in naredite polpetke, te pa povaljajte v drobinah. Polpetke položite na krožnik, krožnik pa za približno 30 minut postavite v hladilnik.

Pripravite še paradižnikovo “omako”. Češnjeve paradižnike narežite na četrtine in stresite v manjši pekač. Malenkost posolite in popoprajte in pokapajte z olivnim oljem. Pekač postavite v pečico, ogreto na 190°C, da se paradižniki segrejejo in zmehčajo. Medtem pripravite vso zelenjavo za sestavo burgerja.

Segrejte večjo ponev in nanjo vlijte 2 žlici sončničnega ali repičnega olje. Na segretem na hitro popecite koruzno-čičerikine polpetke. Ker sta koruza in čičerika že kuhani, polpetk ni treba dolgo peči, le približno tri minute na stran in le da se naredi skorjica. Če imate dovolj veliko ponev, lahko poleg polpetk na hitro popečete še prerezane bombetke.

Ko imate vse pripravljeno za sestavo burgerja, ga sestavite. Na spodnji del bombetke položite zeleno solato in rukolo, nanjo pa rezinice kumare in redkvice. Nanje položite polpetke, na polpetke pa razporedite sladke in mehke paradižnike ter nekaj rezinic okisane čebule. Na vrh postavite še zgornji del bombetke in burger postrezite.