Vsi kuharski mojstri se zavedajo pomena jedi, ki je lepo videti. Naj bo jed še tako okusna in polna božansko ujemajočih se okusov, če ne bo videti lepo, ne bo navdušila. Zato so največji kuharski mojstri briljantni tudi v aranžiranju jedi. Ob odhodu v imenitne restavracije nas namreč ne navdušijo le okusi, navdušijo nas predvsem privlačno aranžirane jedi na krožniku.

Besedna zveza »lačne oči« vsekakor drži in tega se moramo zavedati ter to spoštovati. Lepa jed bo zadovoljila tudi naše oči in v možganih bomo zapisali, da smo dobro jedli in da smo uživali v hrani. Kar dolgoročno poskrbi tudi za to, da smo dlje siti, zadovoljni z obrokom in po kosilu ne bomo takoj posegli po čokoladi ali napolitankah, saj ne bomo po tem čutili nobene potrebe.

Da bi bila naša hrana, naše končne jedi videti tako kot v imenitnih restavracijah, je iluziorno pričakovati – nimamo ne časa ne tehnike. A ni vse izgubljeno.

Za to, da bo naša jed lepa, privlačna in bo jedca navdušila, še preden se je bo lotil, sem pripravila nekaj enostavnih nasvetov.

1. Izberite sestavine različnih barv in jih med seboj kombinirajte – izberite mešane barve, a vseeno pazite na ujemanje sestavin.

2. Ne prekuhajte hrane: preveč kuhana hrana postane zdrizasta.

3. Za okras uporabite dišavnice in/ali oreške, ki še obogatijo jed.

4. Hrano servirajte svežo – dlje čaka na jedca, bolj klavrno je videti.

In ne pozabite: jed, ki jo pripravite z ljubeznijo, bo že sama po sebi videti lepše.

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si.

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

2 pesti listnatega ohrovta, 1 šalotka, 4 stroki česna, 1 majhna rdeča paprika, 1/4 rumene paprike, 1 pest češnjevih paradižnikov, 1 dcl belega vina, sol, poper, olivno olje, 2 žlici pinjol, 200 g (špinačnih) rezancev

Priprava

Šalotko in papriko narežite na ozke trakove. Česen narežite na lističe. Češnjev paradižnik narežite na četrtine. Ohrovtu odrežite sredinsko žilo in ga natrgajte na lističe.

V vreli soljeni vodi skuhajte rezance po navodilih na embalaži. Zadnje 3 minute kuhanja rezancev v vodo k rezancem dodajte še ohrovtove lističe.

Omako začnite pripravljati takoj, ko v vodo stresete rezance. V kozici segrejte 2 žlici olivnega olja in na njem začnite počasi pražiti šalotko in papriko. Ko se šalotka malenkost omehča, dodajte česen in pražite še minuto, da se česen zmehča, a ne obarva. V kozico dodajte še vino in paradižnik ter solite in poprajte. Premešajte in kuhajte še 30 sekund.

Kuhane rezance z ohrovtom odcedite (nekaj žlic vode prihranite, če bo omaka presuha) in stresite v omako. Dobro premešajte, poskusite in dosolite ter popoprajte, če je treba, in rezance servirajte.

Jed potresite s pinjolami in postrezite.