Kot pravi Izak Podgornik iz podjetja Interstille, pri oblikovanju s tapetami skoraj ni omejitev, saj je na voljo zelo veliko različnih vrst, stilov in barv, tako da se lahko za vsako stanovanje najde prava kombinacija.

Tapeta osveži, zapolni in otopli prostor

Tapete nam omogočajo, da v dom vnesemo nov grafičen element, ki zapolni, otopli in osveži stene brez fizičnega posega v prostor. »To je še posebno pomembno v modernih, minimalističnih stanovanjih, ki so zaradi pomanjkanja dekorativnih elementov velikokrat hladna in nedomača. Prav tako se tapete pogosto uporabijo namesto slik, ki jih veliko stanovanj več nima,« pravi sogovornik ter doda, da moderno oblikovanje s tapetami ne zahteva več zapolnitve vseh sten, česar smo bili vajeni v stanovanjih naših staršev.

»Sedaj se igramo bolj s hierarhijo, s čimer poudarimo bolj pomembne stene, dosežemo dramatične učinke v prostoru ali ustvarimo primerno ozadje za elemente, ki bi jih radi izpostavili, kot so televizija, sedežna garnitura, kredenca in podobno.« Tapete lahko uporabimo tudi kot povezovalni element, ki barvno in oblikovno združuje na primer kuhinjo z dnevno sobo v modernih, odprtoprostorskih stanovanjih. Včasih zadošča že ena sama stena, da se prostor popolnoma spremeni. »Odsvetujem pa polaganje posameznih pasov tapet, ali samo dela stene brez fizičnega roba. V tem primeru je namreč stena videti razsekana in nepovezana, kot da bi nam zmanjkalo tapet,« še pravi sogovornik, ki svetuje tudi, naj se ob polaganju samo dela stene uporabi dekorativne obrobe, štukature, s katerimi se ustvari učinek slike ali okvirja.

Vrste tapet

Obstaja zelo veliko različnih tapet, ki se med seboj ločijo po različnih merilih, najpomembnejše pa je ozadje, na katerem je tapeta narejena. »Včasih so bile tapete izdelane pretežno na papirnatem, celuloznem ozadju, včasih pa tudi na ozadju iz tekstila. Poznali smo jih po tem, da jih je bilo treba z lepilom mazati po zadnji strani, da so se napile vode in se raztegnile na pravo velikost. Ko smo tako tapeto položili na steno, so se lahko na njej naredili mehurji, ki pa so izginili, ko se je posušila. Ali pa tudi ne,« pove sogovornik in nadaljuje: »Moderne tapete so izdelane na ozadju iz netkane tekstilije, narejene pretežno iz poliestrskih vlaken, ki so močnejša od celuloznih, zato je njihovo polaganje mnogo lažje.«

Tapete se razlikujejo tudi po vrhnji plasti. Ta je lahko enaka ozadju (papir, netkana tekstilija), lahko pa gre za drugačen material. Pogoste so vinilne tapete, katerih vrhnji sloj je iz nepremočljivega vinila. »Te tapete so navadno označene z znakom, na katerem so trije valovi, kar pomeni, da so dobro pralne. Vendar pa naj vas to ne navede na misel, da se jih lahko uporabi pod prho ali pere pod tekočo vodo. Četudi je njihova površina nepremočljiva, imajo te tapete še vedno stik, v katerega lahko vstopi voda, zaradi česar tapeta odstopi,« opozarja Izak Podgornik.

Za lažje odstranjevanje madežev

Vinilne tapete se večinoma uporabljajo na hodnikih, pisarnah, hotelskih hodnikih in sobah oziroma povsod, kjer želimo ohraniti možnost, da madeže odstranimo s vlažno krpo. Uporabljamo jih tudi tam, kjer je veliko ljudi, saj so dobro odporne tudi proti mehanskih poškodbam. Vinilne tapete so zaradi tehnike izdelave na daleč videti, kot da so iz tekstila, kamna, rafije ali drugih naravnih materialov. Toplotni tisk površine lahko ustvari zanimive reliefne vzorce.

Sogovornik iz podjetja Interstille je omenil tapete, katerih vrhnja plast je iz tkanega tekstila, tekstilnih vlaken ali drugih naravnih materialov, kot so pesek, kamen, les, rafija, bambus, kristali, pliš ... »Te tapete so praviloma dražje, saj je njihova izdelava zahtevnejša. Uporabljajo se v zasebnih stanovanjih, restavracijah, hotelskih vežah, torej predvsem tam, kjer sta pomembna videz in stil. Te tapete so zelo posebne tudi na otip, saj dajejo njihove naravne površine resnično prijeten in topel občutek.«