Če se vam ob besedi tapeta v mislih prikažejo staromodni vzorci v domovanju vaše babice, boste morda presenečeni, če vam izdamo, da se tapete vračajo v velikem slogu. Današnje tapete niso prav nič podobne mehurjastim in napol oluščenim, ki se jih spominjate iz babičine hiše. Novi izdelki so na voljo v različnih teksturah (nekatere so polepšane tudi z dodatnimi materiali, na primer trakovi ali biseri), vzorcih in barvah, tako da se za vsak dekor najde primerna tapeta.

Glede na to, da potrošniki hrepenijo po eleganci in sofisticiranosti, ni nič nenavadnega, da se znova vračamo k tapetam kot alternativni možnosti za dosego ustvarjalnega sloga. Po letih preprosto prepleskanih sob smo znova pripravljeni na dekorativne stene.

anders_schonnemann_via_dti_rect540.jpg

Neskončne možnosti igranja s tapetami

Videti je, da je trg pripravljen na nove stenske obloge, ki so na voljo dandanes. Tehnologija je napredovala do te mere, da lahko proizvajalci tapet izdelajo stenske obloge, ki so videti kot kamen, usnje, slama ali kovina. Nekateri notranji oblikovalci v interjer vključujejo stenske freske iz tapet. Drugi uporabljajo teksturirane tapete, ki so videti kot krokodilja koža.

crezanadesignblog_595x754.jpg

Za tiste, ki radi ustvarjate, so na voljo tapete, po katerih lahko slikate. Če ste bolj drzni, lahko ustvarite tudi krpanko iz delov različnih tapet. Pobarvane tapete, s katerimi poustvarite videz kositra ali kakega drugega materiala, prostoru podarjajo čudovit klasičen videz, hkrati pa so cenejše kot originalni material. Če vam je všeč videz iz sedemdesetih, je z geometrijskim vzorcem na eni steni prostor videti kot nov.

2768623430_f4f7d5fa0f.jpg

Preprosto in učinkovito

Naj vas nikar ne skrbi, da bi imeli s tapetami preveč dela. V zadnjih letih je industrija predstavila nove izdelke, ki jih z lahkoto nanesete na steno, pa tudi odstranite. Za odstranjevanje ne potrebujete posebnih orodij, temveč tapeto preprosto odlepite s stene ter nalepite novo. Poleg tega imajo nove tapete vrhnjo zunanjo plast, ki je ni težko čistiti, zato tudi madeži niso več takšna težava kot nekoč.

tres_tintas_wallpaper_art_collection.jpg

Ena od prednosti tapet je tudi ta, da z lahkoto prekrijejo nepravilnosti na steni. Če živite v starejši hiši, so verjetno na vaših stenah izbokline in udrtine, ki domu sicer dajejo značaj, če pa si vseeno želite osvežiti videz svojega bivališča, boste te drobne napake precej lažje prekrili s tapeto kot pa z novim nanosom barve. Tudi stare stene so lahko z novo tapeto videti kot nove.

Pri izbiranju tapet za vaš dom je dobro vedeti, da je nekoliko težje nanesti tapete z velikimi vzorci, saj se morajo vzorci na posameznih delih, ki jih nanašate, ujemati. Tako je bolje, če za vsak slučaj kupite nekoliko večjo količino tapet ali pa se odločite za tapete z manjšimi vzorci ter tako prihranite čas in denar.