Običajne tapete položimo tako, da nanje nanesemo posebno lepilno pasto. To delo ne zahteva posebnega znanja, problem pa nastane, ko jih želimo odstraniti. Najprej jih moramo namočiti in potem, če ne gre drugače, ostrgati z zidu, pri čemer se dostikrat zgodi, da zraven postrgamo še omet – da o več slojih tapet, z leti položenih ena na drugo, niti ne govorimo. Odstranljive tapete pa brez težav odlepimo, ne da bi poškodovali zid. Oglejmo si, kje vse jih lahko uporabimo.

Izpostavljena stena

V stanovanjskih prostorih lahko najbolj vidno steno izpostavimo z barvami ali vzorci. Če je ne želite prepleskati, potem uporabite odstranljivo tapeto, pri čemer si lahko daste duška, saj jo lahko, če vam ni všeč, preprosto zamenjate.

Hrbtišče omaric

Za nepričakovan barvni ali vzorčasti učinek prilepite tapeto na hrbtišče v notranjosti omaric v dnevni ali otroški sobi ali v kopalnici. Za slednjo vzemite tapeto iz vinila, ki bolje prenaša vlago.

Prekrite nepravilnosti

Še eno priljubljeno mesto za odstranljive tapete so tisti kotički doma, katerih videz ni popoln, denimo stene, na katerih so se pojavile drobne razpoke v ometu, ali delno okrušene stene. Za prikritje nepravilnosti pa moramo obvezno uporabiti vzorčaste tapete.

Otroške sobe

Otroci hitro odraščajo. En dan so obsedeni z liki iz risanih filmov, že naslednji pa sanjarijo, da bodo postali profesionalni košarkarji, kar nam otežuje dekoracijo otroških sob. Če jih ne želite pleskati na vsake dve leti, ko otroci spreminjajo svoja zanimanja, je pravi odgovor odstranljiva tapeta. Malčki naj si sami izberejo motiv, ki jim je najbolj všeč, ko ga prerastejo, pa tapeto preprosto zamenjajte.

Obnovite pohištvo

Čeprav tapete običajno prilepimo na zidove, to še ne pomeni, da jih ne moremo uporabiti kje drugje v stanovanju. Na primer za polepšanje starejših kosov pohištva, ki tako dobijo povsem nov videz. Pazite pa na natančnost pri rezanju posameznih kosov tapete!

Na stropih

Če vam je bolj po godu nevtralen videz sten, lahko s tapeto prekrijete samo strop. Lepljenje odstranljivih tapet na strope je sicer nekoliko bolj zamudno opravilo, a je odličen način za izpostavitev površin v stanovanju, ki običajno niso deležne posebne pozornosti.

Ujemajoči se aparati

Veliki gospodinjski aparati so večinoma na prodaj v nevtralnih – dolgočasnih barvah. Veliko je bele, nekaj tudi nerjavnega jekla, in če imate doma pravo mešanico različnih slogov, jih lahko poenotite z odstranljivimi tapetami. Od funkcionalnega k modnemu!