Največ beguncev v Evropo trenutno prihaja iz Sirije. Tam že od leta 1971 vlada družina Asad. Ta vladavina se je nad večino sirskega ozemlja končala leta 2011, ko je tudi v Sirijo pljusknila arabska pomlad. Začela se je državljanska vojna vseh proti vsem; režim je ohranil nadzor nad manjšim delom države, ostanek so zavzele različne militantne verske skupine, najbolj znana med njimi je Islamska država.

Po boljše življenje v Evropo

Ta je s številnimi napadi in mučenjem civilistov z namenom vzpostavitve islamskega kalifata tamkajšnje prebivalce pognala v beg. Več kot štiri milijone Sircev, med njimi veliko družin z otroki, je brez veliko upanja, da se bo situacija izboljšala, državo zapustilo. Zatočišče so poiskali v sosednjih državah ali pa so se odpravili na dolgotrajno, drago in nevarno pot proti v Evropi.

Pridobimo lahko tudi Evropejci

Vse več ljudi zahteva aktivno reševanje težav iskalcev azila, ki so deležni predsodkov zahodnega sveta, kot so prevlada islama, visoka rodnost, povišan kriminal in propad socialnega sistema. Takšne trditve pa, kot prikazuje videposnetek, ne zdržijo kritične presoje. »S sprejetjem v našo državo in integracijo beguncev v našo družbo lahko tudi sami veliko pridobimo. Naredimo to s človeškostjo in razumom. Trenutno pišemo zgodovino. Želite, da se vas spominjajo kot bogatih strahopetnežev za ograjami?« zaključijo njegovi ustvarjalci.