Sanjski in hkrati pričakovan finale zadnjega letošnjega turnirja za grand slam se je zaradi dežja začel z nekajurno zamudo, kar pa ni zmedlo prvega nosilca in glavnega favorita za končno zmago. Đoković je Federerju prepustil le drugi niz, ostale tri pa dobil s 6:4 in po treh urah in 20 minutah zmagoslavno dvignil roke v zrak. Zagotovo si je oddahnil, saj se v New Yorku v zadnjih letih ni vselej izteklo po njegovih željah – pred letošnjim je tu igral še v petih finalih, slavil pa le leta 2011.

Nasprotovanje publike ga ni zmotilo

Da je Srbu na igriščih Flushing Meadows vselej še nekoliko težje kot drugod, poskrbi tudi ameriška publika, ki mu ni naklonjena in je tudi tokrat glasno spodbujala Federerja, do Đokovića pa je bila celo nekoliko sovražno nastrojena. A Nole se na to ni preveč oziral in je s še eno odlično predstavo zasluženo slavil tretjo letošnjo zmago na turnirjih za veliki slam, kar mu je uspelo le še leta 2011. Spodrsnilo mu je le v finalu Roland Garrosa, ko ga je v Parizu ugnal Stan Wawrinka in mu, kot se je danes izkazalo, preprečil koledarski grand slam. Đoković je kljub temu navdušen nad letošnjimi dosežki.

(Foto: Reuters)

»Letošnja sezona je izjemna. Poleg tiste leta 2011 verjetno tudi najboljša v moji karieri. A v letošnjem letu uživam še nekoliko bolj, saj sem postal mož in oče, kar naredi vse te občutke še slajše. Ljubim ta šport!« je z zadovoljstvom na obrazu povedal po zmagi, gledalcem pa ni zameril, da so raje podpirali Federerja: »Ne morem sedeti tu in kritizirati publike. Ravno obratno je, saj se mi zdi logično pričakovati, da bo imel tako odličen igralec in šampion, kot je Roger Federer, večinsko podporo na tribunah proti meni ne glede na to, kje igrava. Absolutno si to tudi zasluži za vsa leta uspehov in za odnos, ki ga ima do tega športa na in izven igrišč. O tem ni nobenega dvoma.«

Pred Noletom le še šesterica

Nobenega dvoma ni niti o tem, da si Đoković tako negativnega odnosa publike v New Yorku ne zasluži, saj se ji je zameril zgolj z zmagovanjem v zadnjih letih, kar je pravzaprav bizarno. Z 10. osvojeni turnirjem za grand slam se je Srb še približal najboljšim v zgodovini tega športa, saj so pred njim le še Rod Laver in Björn Borg (oba 11 grand slamov), Roy Emerson (12), Rafael Nadal in Pete Sampras (14) ter veliki Roger Federer s 17 zmagami v posamični konkurenci. Glede na to, da je Đoković star zgolj 28 let, je ob njegovi trenutni formi, s katero dominira v svetovnem tenisu, vprašanje le, kako visoko se bo povzpel na tej lestvici in če morda lahko na vrhu ogrozi tudi Federerja.

(Foto: Reuters)

Federer še ni rekel zadnje

Legendarni Švicar po porazu ni kazal preveč razočaranja, nasprotniku je lahko le čestital, nakazal pa tudi, da o pokoju še ne razmišlja. »Čestitam Novaku za še eno izjemno predstavo in zmago. Zame je bila celotna ameriška turneja letos fantastična in ponovno igrati v finalu OP ZDA je nekaj, česar sem si lahko le želel. Ljubim ta šport, do katerega še vedno gojim veliko strasti. Za konec bom dejal le še to, da se ponovno vidimo naslednje leto.«