Nehote je kratica SABR (sneak attack by Roger) ali kačji napad Rogerja Federerja na drugi servis nasprotnika postala zaščitni znak letošnjega odprtega prvenstva ZDA v tenisu. SABR je Švicar naštudiral na stara igralska leta in z njim Srba Novaka Đokoviča uničil že v finalu turnirja v Cincinnatiju, ostale teniške mojstre pa v New Yorku. Po drugi strani sta se v ženski finale Italijanki Flavia Pennetta in Roberta Vinci prebili s klasičnim teniškim znanjem in v parku Flusing Meadows zmagovali z najzanesljivejšo strategijo iz igre dvojic, potiskanjem žogice v prazen prostor na strani nasprotnic in udarci brez silnih pospeškov.

Velika favoritinja OP ZDA Serena Williams po šoku v polfinalu skoraj ni spregovorila besede, se je pa prvič zmagovalka turnirja za grand slam Flavia Pennetta sesedla pod težo naslova in se z velikansko odpravnino (3,3 milijona dolarjev) odpravila v športni pokoj, kjer jo čaka lepotec, dobrih pet let mlajši zaročenec Fabio Fognini, s katerim sta postala par lani spomladi (prej je njeno srce imel slavni španski teniški igralec Carlos Moja) in Flaviji se je izšlo kot kraljici.

Dvajset ur pred odhodom prijazne (med teniškimi igralkami je med bolj priljubljenimi, kolegice bodo pogrešale njen nasmeh) Flavie Pennette v teniški pokoj pa se je poslovila legenda Broadwaya, muzikal Mama mia, ki trenutno žanje uspehe tudi v slovenski izvedbi pod vodstvom našega proslavljenega smučarja Jureta Franka. V štirinajstih letih so Newyorčani izvedli natanko 5773 predstav, ki so z gostovanji po svetu prinesle okoli dve milijardi dolarjev zaslužka, v vseh letih pa so morali srebrne škornje z visokimi petkami za glavno igralko na novo izdelati kar 195-krat.

Veliko zmago Flavie Pennette na letošnjem OP ZDA je italijanska skupnost v New Yorku, ki v predelu Little Italy (Mala Italija) septembra z veseljačenjem po ulicah slavi praznik svojega svetnika, pripisala kar svetemu Januariju, originalno zaščitniku Neaplja. Na drugi strani Broadwaya, nasproti Little Italy, so na dan njene zmage dolge kolone Američanov molče ob spomeniku terorističnemu napadu 11. septembra 2001 sočustvovale s svojci, ki so umrli pod ruševinami.

Amerika pač slavi in žaluje z enako nepojmljivo zagnanostjo, kot so jo v nedeljo izkazali z množičnim obiskom po vseh stadionih po vsej veliki državi, ko se je spet začelo prvenstvo kolidžev v ameriškem ragbiju. Enako strastno pa so stali Newyorčani v vrsti, da si ogledajo zbirko slikarskih del, ki jo je zapustil kralj botoksa, Fredric Brandt (vse bolj mu po videzu postaja podoben slavni slovenski plastični kirurg), ki je botoks toliko časa preizkušal tudi na sebi, da je obupal in letos aprila sodil sam sebi.

Rafael Nadal, dovčerajšnja zvezda tenisa, je svoj pogrom na OP ZDA končal v parku Bryant na Manhattnu za mogočno stavo znamenite javne knjižnice, kjer je na malem provizoričnem teniškem igrišču v večerni obleki blagovne znamke svojega sponzorja udarjal žogico z naključnimi obiskovalci. Za vsako nebranjeno ali zgrešeno žogico je postavni Španec slekel kos oblačila in na koncu ostal ves lep, mišičast in zagorel v spodnjih hlačkah, model 2016. Lepotno nastopanje je Nadalu navrglo vsaj toliko, kot se dobi za izpad v četrtfinalu grand slam turnirja.

Letošnji turnir za grand slam v parku Flushing Meadows je bil dovolj uspešen za slovenski damski trio, Polono Hercog, Katarino Srebotnik in Andrejo Klepač, izjemno pa je bilo razveseljivo, kar se doslej ni dogajalo, da so nastopi naših igralk ob igrišča vedno privabili lepo število slovenskih navijačev. Bolj žalosten pa je bil pogled na spisek igralk in igralcev v mladinski konkurenci, kjer ni bilo niti enega slovenskega imena. Prav po udeležencih mladinskega grand slama se da sklepati, v katerih državah teniška organizacija deluje in kje so zaspali. Zato niti ni bilo presenetljivo, da sta bili prva in druga mladinka Madžarki, pri fantih pa prvi in drugi prihajata iz ZDA in za njimi lepo število mladih upov iz držav nekdanje Jugoslavije. Seveda mi mednje ne sodimo, ne politično, ne teniško!