Medtem ko vsak dan več strankarskih in neodvisnih kandidatov za bodočega predsednika ali prvo predsednico Amerike kriči o nedotakljivosti ameriške demokracije, je teniški svet na odprtem prvenstvu ZDA osupnila vest, da so po Arthurju Asheju najbolj priljubljenega temnopoltega igralca tenisa, 35-letnega Jamesa Blaka, diplomanta Harvarda in novembra leta 2006 četrtega na lestvici ATP, aretirali pred vrati hotela Grand Hyatt pri slavni železniški postaji Grand Central na Manhattnu.

Doslej neidentificirani policist se je zagnal vanj, ga podrl na tla, Blake je bil oblečen v modno obleko in belo srajco s kravato, saj je čakal uradni prevoz do parka Flushing Meadows, kjer so ga pričakovali v televizijskem studiu, mu zvil roke na hrbet, mu porinil obraz na pločnik in mu nadel lisice. Kmalu se je izkazalo, da je policist, ki verjetno preveč gleda filme in nadaljevanke o junaških ameriških policistih, v vnemi po napredovanju v Blaku »prepoznal« domnevnega goljufa s kreditnimi karticami, za katerim je razpisana tiralica. Zaradi hude poklicne napake policista sta se Jamesu Blaku že opravičila šef newyorške policije in župan Bill de Blasio, identiteto »neustrašnega« policista pa so po navadah policij po vsem svetu uspešno prikrili.

Tudi zato varnostniki ob finalnih in polfinalnih obračunih v parku Flushing Meadows niso povsem mirni, saj se je med najboljših osem v moški in ženski konkurenci prebilo sedem Evropejcev in samo ena Američanka. Od sedmih predstavnikov stare celine sta dva Švicarja, dve Italijanki in trije Balkanci – Srb, Hrvat in Romunka, ki ima izjemno število navijačev, na čelu z izjemno romunsko gimnastičarko Nadio Comaneci, ki je po propadu režima družine Ceausescu zbežala v ZDA (v Oklahomi ima zdaj svojo gimnastično šolo) pred Nicujem Ceausescujem, ki jo je dolga leta maltretiral in zahteval, da je njegova ženska. Tudi zaradi takih zgodb in ob trenutni pravi poplavi teniških igralcev in zlasti igralk iz Romunije se v zakulisju že špekulira, ali v romunskem športu morda spet ne deluje iz gimnastičnih časov razvpita teorija o trenerskem terorju nad športniki in nečloveških naporih, ki so jim podvrženi. Polfinalistka Simona Halep se je že v prejšnjih dvobojih komaj držala na nogah, tako je bila utrujena, vendar je skoraj čudežno zmogla priti do zmage. Domneva se, da je bila prekinitev četrtfinalnega obračuna zaradi dežja, ko je imela Belorusinja Viktoria Azarenka že popolno premoč na igrišču, odrešilen počitek za Simono Halep, da je ponovno zbrala moči in spet slavila.

Balkanski dvoboj do polfinala povsem neopaženega lanskoletnega zmagovalca ameriškega grand slama Hrvata Marina Čilića in ves turnir precej razdraženega Srba Novaka Đokovića bo oster med navijači in neizprosen na igrišču kot tudi v častni loži, v kateri bosta vsak na svoji strani Boris Becker in Goran Ivanišević, kar bo šlo vse v prid zanesljivemu finalistu iz Švice Rogerju Federerju ali Stanislasu Wawrinki. Pri napovedih o zmagovalcih turnirja je ocena strokovnjakov, da Federer že dolgo ni igral tako zanesljivo in da je Serena Williams edina v teniškem svetu, ki igra kot stroj.

Nova zvezda znamenitega ameriškega Late showa pa je postal Stephen Colbert, ki je zamenjal neponovljivega Davida Lettermana, ki je z zadnjim gostom pred kamerami, igralcem Billom Murrayjem, v slovo svojim nastopom nazdravil z vodko slovenia, ki postaja pravi hit na prodajnih policah. Ob našem cenjenem rojaku poslovnežu Emilu Gaspariju so v vodko slovenia vložili ob igralcu Murrayu še ruski baletnik Mihail Barišnikov in proslavljeni kuharski mojster Peter Kelly, ki je bil letos tudi povabljen, da na dan otvoritve OP ZDA kuha slavnim, ki jih v časnih ložah na stadionu Arthurja Asheja nikoli ne manjka. Peter Kelly pa ima svojo slavno restavracijo v elitnem newyorškem predmestju Yonkers ob reku Hudson, kjer stanuje tudi neupravičeno aretirani James Blake.

Izidi, moški, četrtfinale: Wawrinka (Švi, 5) – Anderson (JAR, 15) 6:4, 6:4, 6:0, Federer (Švi, 2) – Gasquet (Fra, 12) 6:3, 6:3, 6:1, ženske, četrtfinale: Pennetta (Ita, 26) – Kvitova (Češ, 5) 4:6, 6:4, 6:2, Halep (Rom, 2) – Azarenka (Blr, 20) 6:3, 4:6, 6:4, ženske dvojice, četrtfinale: Grönefeld, Vandeweghe (Nem, ZDA) – Garcia, Srebotnik (Fra, Slo, 5) 7:6 (5), 7:5.