Slovenski državni holding (SDH) bo v prihodnjih dneh v celoti prevetril vrste nadzornikov Darsa in Slovenskih železnic (SŽ), družb v izključni lasti države.

Po informacijah iz več virov naj bi danes, ko se dokončno izteče mandat dosedanjim nadzornikom SŽ (vodil jih je Boris Zupančič iz SDS), SDH imenoval štiri njihove naslednike. Med najresnejšimi kandidati so se včeraj omenjali vodja sektorja za upravljanje javnega premoženja na ministrstvu za finance Aleksander Nagode, nekdanji direktor Luke Koper Bojan Brank, nekdanji direktor Hypo Leasinga Mitja Križaj ter nekdanji predsednik uprave Telekoma Slovenije in član upravnega odbora KD Group Peter Grašek. SDH je že včeraj objavil tudi seznam kandidatov za nove člane nadzornega sveta Darsa. Na njem so dekan ljubljanske pravne fakultete Miha Juhart, višja sekretarka z ministrstva za infrastrukturo in prostor Tatjana Colnar, glavni direktor družbe Štore Steel Marjan Mačkošek in član uprave SID – Prve kreditne zavarovalnice Igor Pirnat.

Ključno vprašanje: kdo bo vodil nadzornike SŽ

Gre za zamenjave, ki utegnejo pomembno spremeniti razmerja moči v obeh družbah. Med kandidati za nove nadzornike namreč ni nobenega od dosedanjih članov. Pri SŽ naj bi tako iz dolge vrste kandidatov v zadnjih tednih izpadlo več nekdanjih direktorjev, nadzornikov ali oseb, ki so tako ali drugače povezani z železnicami: Goran Brankovič, Igor Zajec, Branka Neffat, Tomaž Subotič… V novi sestavi, če bo ta v celoti potrjena, bosta imela največjo težo Nagode in Brank. Prvi prihaja z ministrstva za finance, s katerim železnice v času mandata Dušana Mramorja več kot dobro sodelujejo. Vlada je tako aprila odobrila novo, 110-milijonsko dokapitalizacijo SŽ. Nagode, sicer obramboslovec, je v vrhove finančnega ministrstva prišel februarja 2013, v zadnjih izdihljajih druge vlade Janeza Janše. Ko je slednji uradno prevzel tudi vodenje ministrstva za finance, je Nagodeta imenoval za vodjo direktorata za javno naročanje. Danes vodi sektor za upravljanje javnega premoženja. Še pomembnejši je podatek, da je bil Nagode eden od treh članov strokovne komisije, ki je ministrstvu pomagala izbirati nove nadzornike SDH.

Aktualnemu poslovodstvu SŽ gre verjetno na roko tudi imenovanje Bojana Branka. Ta je namreč vodil nadzornike železnic, ko so ti marca 2012 na položaj postavili sedanjega generalnega direktorja Dušana Mesa. Brank, sicer poslovni svetovalec, naj bi veljal za osebo iz kroga Otmarja Zorna, nekdanjega direktorja Soda in domnevno enega ključnih igralcev v zakulisnih bojih za obvladovanje Darsa v zadnjih letih. V šestčlanskem nadzornem svetu SŽ imata pomembno vlogo predstavnika zaposlenih: šef sveta delavcev SŽ Silvo Berdajs in nekdanji delavski direktor SŽ-ŽIP Jože Pavšek. Oba veljata za ključna moža tako imenovanega trdega jedra železničarskih sindikatov. Tudi zato bo pomembno vprašanje, kdo bo predsedoval nadzornikom SŽ.

Juhart svetoval TEŠ pri pogodbi z Alstomom

Med novimi nadzorniškimi imeni v Darsu je s to družbo najbolj povezan Juhart. Ta je z Darsom večkrat poslovno sodeloval, nazadnje v času, ko je družbo vodila Mateja Duhovnik. Za družbo je pisal pravno mnenje o poplačilu Darsovih podizvajalcev, ki so ostali na suhem po stečaju velikih gradbincev. Juhart, nekdanji predsednik strokovnega sveta Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), je v svoji karieri svetoval pri obrambi nekaterih slovenskih tajkunov. Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) je v času, ko jo je vodil Uroš Rotnik, svetoval pri sklepanju pogodbe z Alstomom o dobavi tehnološke opreme za skoraj 1,5 milijarde evrov vreden projekt TEŠ 6. Bil je tudi član skupine, ki se je pogajala s Francozi. Prav pomanjkljivosti te pogodbe so pripeljale do enormnih podražitev projekta. Dobri dve leti za tem je za TEŠ pripravil mnenje, v katerem je utemeljeval zakonitost Rotnikovega odpoklica s položaja.

Kljub nekaterim drugačnim napovedim je SDH eno od mest v novi nadzorniški sestavi našel tudi za predstavnico ministrstva za infrastrukturo, ki ga vodi Peter Gašperšič. Slednji od Darsa že od lanske jeseni neuspešno zahteva »ugasnitev« hčerinske družbe Delkom, na katero je uprava na čelu z Matjažem Knezom prenesla upravljanje telekomunikacijskega omrežja v lasti Darsa. Mačkošek pa je bil v času vlade Boruta Pahorja imenovan v nadzorni svet Pivovarne Laško, ki ga je nekaj časa tudi vodil.