Interna baza podatkov Mednarodne atletske zveze, do katerih sta se dokopala angleški časnik Sunday Times in nemška televizijska hiša ARD, naj bi nakazovala, da je vsak tretji dobitnik medalje z olimpijskih iger ali svetovnih prvenstev v svoji karieri užival poživila. Novica je v svetu dvignila ogromno prahu, pod plazom kritik pa se je posledično znašla Mednarodna atletska zveza (Iaaf), ki se ji očita, da premalo naredi za preprečitev dopinških afer.

Med številnimi zaskrbljenimi je tudi Usain Bolt, ki se mu zdi, da šport zaradi tega izgublja svojo veljavo. »Doping se je prav zares znašel v središču pozornosti. V zadnjem času poslušam zgolj o dopingu, dopingu ,dopingu. Vsa vprašanja, ki mi jih zastavljajo, so povezana z jemanjem prepovedanih poživil,« je na današnji novinarski konferenci potarnal jamajški sprinter. »Žalostno je, da je pred svetovnim prvenstvom glavnina posvečena temu in ne samemu tekmovanju, vendar sam na to ne morem vplivati.«

Olimpijski prvak in svetovni rekorder pred pričetkom prvenstva sicer velja za prvega favorita v svoji paradni disciplini, teku na 100 metrov. Načrte mu bo v Pekingu med drugimi skušal prekrižati Američan Justin Gatlin, ki pa so ga pri jemanju prepovedanih poživil zalotili že dvakrat.

Bolt, ki bo v petek dopolnil 29 let, v tem ne vidi težave, hkrati pa zavrača namige, da je prav on rešitelj športa, ki ga zastrupljajo nedovoljena poživila. »Tečem predvsem zase. Ljudje pravijo, da na prvenstvu moram zmagati zavoljo športa, a je še veliko ostalih športnikov, ki so 'čisti'. Sam ne morem nositi celotnega bremena. Na vseh nas je, da rešimo svoj šport in dokažemo, da lahko zmoremo brez goljufanja.«

Bolta na Peking in stadion Ptičje gnezdo sicer vežejo lepi spomini. Prav tu je namreč pred sedmimi leti na olimpijskih igrah v velikem slogu osvojil zlati odličji v teku na 100 in 200 metrov. Tokrat bo imel verjetno nekoliko zahtevnejšo nalogo, saj je zaradi poškodb njegova sezona daleč od idealne. »Ko sem na prvenstvu, se vse poklopi. Sem zadovoljen in pripravljen,« svoje navijače miri športnik.