Svet športa pretresa nova izredno obsežna dopinška afera, v kateri igra glavno vlogo kraljica športa atletika. Nemška televizija ARD je v sodelovanju z britanskim tednikom Sunday Times objavila dokumentarec, v katerem je razkrila, da naj bi bil med drugim vsak tretji dobitnik kolajne z olimpijskih iger ali svetovnih prvenstev v svoji karieri dopingiran. Svetovna protidopinška agencija (Wada) ob tem ne sedi križemrok in je že napovedala temeljite preiskave.

Sumljivih kar 800 atletinj in atletov

ARD se je pri svojih ugotovitvah sklicevala na interno bazo podatkov Mednarodne atletske zveze (Iaaf), ki vsebuje več kot 12.000 krvnih testov, odvzetih okoli 5000 atletom in atletinjam, ki omogočajo tudi testiranja za nazaj. Sumljive ali zelo sumljive stopnje vrednosti po definiciji biološkega potnega lista Wade naj bi imelo okoli 800 atletinj in atletov predvsem iz vzdržljivostnih disciplin. Strokovnjaki so ob tem celo dodali, da se je atletika v zvezi z dopingom znašla v podobnem položaju, kot je bilo pred 20 leti kolesarstvo. Prvi mož Wade Craig Reedie je ob novih odkritjih dejal, da so zamajala športni svet do temeljev in da bo treba razširiti trenutno preiskavo sistematičnega dopinga v Rusiji tudi na druga območja. Na zasedanju mednarodnega olimpijskega komiteja v malezijskem Kuala Lumpurju je Reedie dodal, da so ga številke kršiteljev v povezavi s krvnim dopingom šokirale.

»Pri naših raziskavah smo ugotovili, da sta na odru za zmagovalce na olimpijskih igrah ali svetovnih prvenstvih pogosto stala dva atleta ali atletinji, ki sta v karieri uporabili krvni doping, v enem primeru pa lahko z veliko gotovostjo trdimo, da so bili kršitelji vsi trije,« je povedal avstralski strokovnjak za doping Michael Ashenden, ki ni skoparil z ostrimi besedami na račun Iaafa in njegove protidopinške politike. »Da Iaaf od televizijskih pravic prejema milijone dolarjev in ob tem le peščico nameni v dopinške raziskave, je nezaslišano. Po mojem mnenju so sramotno izdali svoje glavno poslanstvo, da poskrbijo za red v lastni hiši in zaščitijo čiste atlete.«

Na očitke so se pri Iaafu hitro odzvali. »Iaaf je bil v vojni proti dopingu z raziskovanjem in implementiranjem novih analitičnih tehnik in metodologij vedno v prvi bojni liniji. Od uvedbe bioloških potnih listov smo ujeli več kršiteljev kot vse druge protidopinške organizacije skupaj, v ta namen pa vložimo dva milijona dolarjev na leto,« so zapisali v izjavi za javnost. Podpredsednik Iaafa Sergej Bubka je ob tem dodal, da v tem trenutku še ni primeren čas za obtožbe in da morajo vse skupaj podrobno preiskati strokovnjaki. »Treba je tudi dodati, da lahko do odstopanj v bioloških potnih listih in povišanj vrednosti, ki bi sicer kazale na doping, pride tudi zaradi zdravljenja bolezni, nosečnosti ali drugih razlogov.«

Pod plazom dopinških obtožb Rusija in Kenija

V dokumentarcu nemške televizijske hiše sta se pod novim plazom dopinških obtožb znašli Rusija in Kenija. ARD je na pogosto uporabo dopinga in korupcijo v ruskem športu opozarjal že v podobnem prispevku decembra lani, znova pa je udaril le tri tedne po svetovnem prvenstvu v Pekingu. »Kljub zagotovilom ruskih oblasti, da je šport v njihovi državi čist, so kršitelji in njihovi dobavitelji še naprej močno zaščiteni,« pove napovedovalec v dokumentarcu. Ustvarjalci trdijo, da imajo trdne dokaze uporabe rastnega hormona pri ruskih atletih in skriti posnetek tekačice na 800 metrov Anastasie Bazdireve, na katerem hvali pozitivne učinke omenjenega načina dopinga. »Sicer so moje mišice bolj trde, a lahko hitreje tečem. Razlika je občutna,« naj bi bile njene besede. Novinarji so obiskali tudi Kenijo, kjer so posneli navodila, naj določenim atletom vbrizgajo nekatere nevarne dopinške preparate. Po njihovih ugotovitvah naj bi znotraj kenijske atletske zveze vladala korupcija in velika želja po prikrivanju uporabe prepovedanih poživil. Omenjena afriška država je letos že doživela velik udarec, ko so maratonski zvezdi Riti Jeptoo zaradi uživanja eritropoetina (EPO) za dve leti prepovedali tekmovanja.