Atletski legendi Sebastian Coe in Sergej Bubka sta se v kitajski prestolnici potegovala za položaj šele šestega predsednika v 103-letni zgodovini IAAF. Na kongresu v Pekingu je glasovalo 207 predstavnikov nacionalnih zvez (IAAF ima sicer 214 članic), z zmago s 115:92 pa je Coe postal drugi Britanec na čelu svetovne atletike. Pred tem je bil na predsedniškem stolčku kar 30 let (med 1946 in 1976) njegov rojak lord Burghley, poleg njiju pa so to funkcijo doslej opravljali Šved Sigfrid Edström (1912–1946; najdaljši mandat s 34 leti), Nizozemec Adriaan Paulen (1976–1981), Italijan Primo Nebiolo (1981–1999) in Senegalec Lamine Diack (1999–2015).

»Rojstvo otrok je za večino ljudi verjetno največji dogodek v življenju. Priložnost, da bom lahko sooblikoval prihodnost atletike, pa je najverjetneje drugi največji dogodek v mojem življenju. V njem še ni bilo naloge, na katero bi bil bolje pripravljen. Obljubim, da vas ne bom razočaral,« je po zmagi dejal Sebastian Coe, ki ima iz prvega zakona z Nicky McIrvine (ločila sta se leta 2002 po dvanajstih letih zakona, Coe se je nato leta 2011 poročil s Carole Annett, hčerko nekdanjega kapetana reprezentance Anglije v kriketu M. J. K. Smitha) kar štiri otroke: sinova Harryja Sebastiana Newbolda in Petra Henryja Christopherja ter hčeri Alice Indio Violet in Madeleine Rose. Potem ko je postal predsednik IAAF, je na twitterju zapisal: »Navdušen in počaščen sem nad zaupanjem, ki mi ga je izkazala svetovna atletska družina. Hvala, zdaj se začenja trdo delo.«

Bil je v britanskem parlamentu

Coe, olimpijski prvak na 1500 metrov v Moskvi 1980 in Los Angelesu 1984 (obakrat je bil tudi srebrn na 800 metrov), je bil v devetdesetih letih tudi politično dejaven, saj je bil član konservativne stranke v britanskem parlamentu. Na športnem področju je vodil angleško kandidaturo za organizacijo OI 2012 v Londonu in po pridobitvi gostiteljstva uspešno prevzel vodenje organizacijskega komiteja tekmovanja. Med kandidaturo za predsednika IAAF je bil aprila letos (skupaj z Bubko) tudi na obisku v Sloveniji, že med lobiranjem pa je Coe kot svojo primarno nalogo izpostavljal izkoreninjenje dopinga v kraljici športov in ustanovitev neodvisnega protidopinškega telesa.

»Moj cilj je neodvisna dopinška kontrola, ki lahko skoraj v celoti zmanjša potencialno navzkrižje interesov. Mislim, da bo to skrajšalo čas med pozitivnim dopinškim testom in sankcijo. Neodvisna dopinška kontrola bo tudi zmanjšala obremenitve nacionalnih zvez. Te potrebujejo sredstva za boj proti dopinškim primerom. Bil sem arhitekt neodvisnega protidopinškega programa v Veliki Britaniji v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ko sem bil predsednik britanskega športnega sveta, sem dopinške teste uvedel tako, da so bili testi opravljeni zunaj tekmovanj, naključno in neodvisno. To je bila platforma tega, kar je danes sprejeto v svetu,« o dopingu, največji rakavi rani atletike in svetovnega športa nasploh, razmišlja 58-letni lord Coe. V zvezi s tem vsaki članici IAAF v vsakem štiriletnem ciklusu menda namerava dodeliti še po 200.000 ameriških dolarjev za še uspešnejši boj proti dopingu.

Ukrajinčev drugi poraz

Poraženi Ukrajinec Sergej Bubka, ki je v 20-letni karieri skakalca s palico dosegel kar 35 svetovnih rekordov ter bil šestkrat svetovni in enkrat olimpijski prvak, kljub porazu na predsedniških volitvah vsaj navidez ni bil pretirano razočaran. A to je bil zanj že drugi veliki funkcionarski neuspeh, potem ko je leta 2013 kot predsednik ukrajinskega olimpijskega komiteja neuspešno kandidiral za predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). »V življenju nimam težav s porazi. Že kot športnik sem se naučil, da včasih zmagaš, drugič izgubiš. Atletika je moje življenje in še naprej ji bom služil z dostojanstvom in strastjo. Seb, želim ti, da bi atletiko v prihodnosti dobro vodil, da bo še naprej rasla in postajala močnejša,« je po volilnem porazu izjavil Sergej Bubka.

Doping je bil tudi ena osrednjih tem njegovega Programa 2025, ki ga je s sodelavci pripravljal več kot eno leto. Zdaj 51-letni Bubka, ki je že od leta 2007 tudi podpredsednik IAAF, ima zelo ostro stališče do uporabe prepovedanih sredstev. »Sem odločen zagovornik ničelne tolerance. Doping je treba preganjati na vse možne načine. A ob tem je treba poudariti, da doping ni težava le atletike, ampak celotnega športa,« se zaveda Bubka, ki je bil junija 2012 (prav tako kot Coe) med prvimi 24 atleti sprejet v novoustanovljeni mednarodni atletski hram slavnih.