Preventivno prestrukturiranje je razmeroma nov institut insolvenčne zakonodaje; postopek se začne ob oceni, da bo dolžnik v letu dni postal plačilno nesposoben, nekateri sogovorniki pa ocenjujejo, da pravzaprav omogoča zavlačevanje s stečajem in da se pogosto tudi zlorablja. Takšni očitki naj bi leteli tudi na prezadolženi imperij Mirka Tuša. Tam so s pojasnili tradicionalno redkobesedni. Trdijo, da postopek finančnega prestrukturiranja poteka skladno z utečeno prakso v podobnih primerih. Po naših informacijah pa je nekatere banke upnice zmotilo prav dejstvo, da je Tuš, ki naj več kot leto dni ne bi vrnil niti evra obresti, le nekaj dni po koncu prvega postopka preventivnega prestrukturiranja začel novega.

Rešitev po mnenju nekaterih bank le nov lastnik

Koliko še dolgujejo bankam, v Tušu ne razkrivajo. Pred podpisom krovne pogodbe o finančnem prestrukturiranju v letu 2011 so dolgovi krovne družbe Tuš Holding po pisanju medijev znašali okoli 700 milijonov evrov, od tega bankam 500 milijonov evrov, dobaviteljem pa 200 milijonov.

V letih po njenem podpisu je Tuš na zahtevo bank odprodal del svojega imperija, nazadnje Tušmobil za dobrih sto milijonov evrov, in zmanjšal svojo zadolženost. Še vedno naj bi bankam dolgoval več sto milijonov evrov, za poplačilo dobaviteljev, pravijo naši viri, pa bi v tem trenutku potreboval 40 milijonov evrov. Roki, v katerih poravnava svoje obveznosti do dobaviteljev, pa so nekajkrat daljši od konkurence, v primerjavi s Hoferjem na primer tudi več kot desetkrat daljši. Vprašanje je, ali je Tuš sploh sposoben zdržati konkurenčni boj z drugima velikima igralcema, Sparom in Mercatorjem, še opozarjajo sogovorniki.

Iz bančnih krogov je slišati celo že ocene, da gre za reševanje mrliča, pravo rešitev pa da naj bi prinesel le novi lastnik. »V teh razmerah bi Tuš lahko obstal le ob 50-odstotnem odpisu dolgov,« še ocenjujejo razmere viri iz bank.

Kritike na račun neaktivnosti Gorenjske banke

Očitno je, da med bankami ni pravega soglasja o reševanju Tuševega imperija, saj nekatere kritično presojajo tudi ravnanje glavnega agenta, Gorenjske banke, češ da pri prestrukturiranju ni dovolj aktivna, prav tako so nezadovoljni s svetovalcem, družbo KPMG, s katero je bila pogodba za sodelovanje pri drugem postopku preventivnega prestrukturiranja podpisana maja letos. Kot smo izvedeli, je s Tušem pogodbo o nerazkrivanju informacij podpisala tudi družba Elements Capital Partners, nekatere banke pa so že dobile ponudbo za odkup terjatev z več kot 60-odstotnim diskontom.

Namige, da prezadolženi Tuš zavlačuje in izrablja institut postopka preventivnega prestrukturiranja, odvetniška pisarna Ilić, ki zastopa skupino Tuš v drugem postopku preventivnega prestrukturiranja in je za vse tri družbe (Tuš Holding, Engrotuš ter Tuš Nepremičnine) na sodišče tudi vložila predloge zanj, odločno zavrača. »Postopek preventivnega prestrukturiranja se vodi nad dolžnikom, ki ni insolventen, a je verjetno, da bo v obdobju enega leta to postal. Stečajni postopek pa se vodi nad dolžnikom, ki je že postal plačilno nesposoben, zato ni mogoče trditi, da gre v primeru, če se nad dolžnikom začne ponovni postopek preventivnega prestrukturiranja, za zavlačevanje z odločitvijo za vložitev predloga za začetek stečajnega postopka,« poudarja odvetnik Uroš Ilić. Kateri model finančnega prestrukturiranja skupine Tuš je najprimernejši, je seveda nepravno vprašanje, se strinja. Vsaka banka ima nanj svoj pogled, tako kot so, še dodaja Ilić, različni tudi njihovi odnosi do dolžnika, neposredno glede zavarovanja njihovih terjatev, posredno pa prek financiranja dobaviteljev. Prav ti pa so eden najbolj ključnih dejavnikov pri odločanju, kaj storiti z imperijem Mirka Tuša. Njegov stečaj bi lahko namreč potegnil v brezno številne od njih, odgovornost za to pa je težko prevzeti.

Mirko Tuš sicer ni dolžan le bankam, pač pa tudi samemu sebi oziroma svojemu Tušu Holdingu, in sicer 20 milijonov evrov, ki jih mora vrniti do konca leta 2019. V krovnem sporazumu o finančnem prestrukturiranju z 22 upniki, ki so ga podpisali z bankami leta 2011, so banke želele omejiti tudi financiranje Mirka Tuša.