Celjski podjetnik Mirko Tuš se tudi uradno poslavlja od Tušmobila. Telemach je namreč po dolgotrajnem čakanju na vsa potrebna soglasja poravnal kupnino in postal novi lastnik tretjega največjega mobilnega operaterja pri nas.

Koliko denarja je odštel kabelski operater, ki je v lasti ameriškega sklada Kohlberg Kravis Roberts (KKR), še ni znano. Po neuradnih informacijah se znesek giblje med 120 in 150 milijoni evrov. Kupnina bo sicer namenjena znižanju zadolženosti skupine Tuš Holding, Telemach je kot del transakcije poravnal tudi del Tušmobilovih finančnih obveznosti. Ta je lani najel 20-milijonsko posojilo za nakup frekvenc za mobilno telefonijo 4G.

Čeprav je moral Mirko Tuš za reševanje hudih finančnih težav v svojem poslovnem imperiju žrtvovati enega najpomembnejših osebnih projektov, je očitno ohranil sloves prekaljenega trgovca. Še pred prodajo Tušmobila in brez vednosti ostalih vpletenih strani naj bi iz posla rešil pomemben del njegovega premoženja. Gre za pravico do morebitne odškodnine v 86-milijonski tožbi proti Telekomu Slovenije, ki jo je Tušmobil sprožil zaradi zlorabe pri prodaji paketov Itak Džabest.

Grožnje z revizijo in dolgotrajni postopek

Tako naj bi morebitna odškodnina ali poravnava, ki lahko doseže več deset milijonov evrov, končala v rokah Mirka Tuša in ne Tušmobila oziroma Telemacha. Kot smo izvedeli, naj bi to med prodajnim postopkom neprijetno presenetilo ne le ameriške lastnike Telemacha, ki so si ob vse bolj donosnem poslovanju Tušmobila nadejali še izkupička od tožbe proti Telekomu. Zaradi Tuševega ravnanja naj bi bile nejevoljne tudi njegove banke upnice, saj bi s tem lahko ogrozil uspešnost prodajnega postopka, morda pa celo oklestil kupnino za Tušmobil, ki je v prvi vrsti namenjena odplačevanju finančnih obveznosti skupine Tuš.

O tem smo že pred dnevi uradno spraševali pristojne na Tušu Holdingu, ki ga obvladuje Mirko Tuš, vendar odgovorov nismo prejeli. Pojasnili so nam le, da se pri prodaji ni nič zapletalo, da pa so res »nekateri postopki potekali dlje, kot smo pričakovali«. Redkobeseden je bil včeraj tudi direktor Telemacha Marko Šter, ki prevzema vodenje Tušmobila. Kdo bo prejemnik morebitne odškodnine in ali je to kdo drug kot Tušmobil, ni mogel komentirati. Povedal pa je, da to v prodajnem postopku ni bilo odprto vprašanje.

Zato pa lahko Tuševo ravnanje pojasni, zakaj so iz vrst bankirjev po oktobrskem podpisu kupoprodajne pogodbe prihajale informacije, da želijo revizijo prodajnega postopka, in zakaj je ta trajal tako dolgo. Od sklenitve posla do prepisa lastništva Tušmobila je namreč minilo več kot pet mesecev. Telemach je že sredi decembra lani dobil zeleno luč agencije za varstvo konkurence (AVK), v naslednjih tednih pa še soglasja regulatorjev v državah nekdanje Jugoslavije, v katerih deluje Telemachova skupina United Group.

Vsa ponudba na enem mestu

»Z združitvijo zaokrožamo celovito ponudbo telekomunikacijskih storitev na trgu, ki bodo obstoječim in novim uporabnikom omogočile najboljše iz vseh segmentov. V veliko veselje nam je, da lahko pozdravimo več kot 300.000 uporabnikov Tušmobila, ki postajajo del Telemachove družine uporabnikov fiksnih in mobilnih storitev,« je po zaključenem prevzemu povedal Šter. Z združitvijo obeh družb bo sicer nastala skupina, ki letno ustvari več kot 160 milijonov evrov prihodkov, obvladuje pa več kot 30 odstotkov trga internetne telefonije, slabih 21 odstotkov trga širokopasovnega dostopa do interneta, 33 odstotkov trga televizije in 12,7 odstotka trga mobilne telefonije.

S tem bo Mirko Tuš tudi uresničil vizijo, da bo Tušmobil ponujal celovite telekomunikacijske storitve, torej dostop do interneta, televizijo ter mobilno in fiksno telefonijo. Usoda je hotela, da to namesto njega naredi Telemach.