Celjski podjetnik Mirko Tuš bo v kratkem ostal brez Tušmobila, enega najpomembnejših osebnih projektov, ki je skorajda finančno potopil njegov trgovski imperij.

Njegovo podjetje Tuš Holding je včeraj s Telemachom podpisalo pogodbo o prodaji tega tretjega največjega mobilnega operaterja pri nas. Po neuradnih informacijah Financ bo kupnina, ki bo močno razbremenila visoko zadolženo skupino Tuš, znašala okoli 120 milijonov evrov in bi se lahko v prihodnjih letih še povečala. Telemach, nad katerim bedi finančno močna skupina United Group, pa s tem tudi uradno postaja konvergenčni operater. Svojim uporabnikom je sicer že prej ponujal pakete četverčke, gostoval pa je ravno v Tušmobilovem omrežju.

Da bodo novi lastniki prinesel prepotrebni sveži kapital, potrjujejo tudi v Tušmobilu. »Tušmobil z novim lastnikom načrtuje znatne naložbe v nadgradnjo mobilne infrastrukture, da bi lahko uporabniki že naslednje leto uživali v mobilnem omrežju četrte generacije,« so pojasnili v mobilnem operaterju. Kot je znano, so za nakup radijskih frekvenc plačali več kot 20 milijonov evrov, za kar so se zadolžili in pri bankah zastavili svoje premoženje. Nadgradnja omrežja s tehnologijo LTE/4G ga bo stala dodatnih večdeset milijonov evrov, ki jih od Tuša verjetno ne bi dobil.

Denar, ki ga bo Tuš iztržil za Tušmobil in bo verjetno v celoti namenjen pokritju bančnih posojil, je daleč nad tistim, kar so mu zanj ponujali pred časom. Zavračal je ponudbe, ki naj bi dosegale le 50 milijonov evrov. K temu, da bo zdaj Tušmobil prodal za več kot dvakrat višjo ceno, je pripomoglo njegovo boljše poslovanje. Mobilni operater je vmes močno izboljšal dobičkonosnost. Še leta 2010 je ob dobrih 74 milijonih evrov prihodkov ustvaril tri milijone evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA) in skoraj 11 milijonov evrov izgube, lani pa ob okoli 78 milijonih evrov prihodkov več kot 15 milijonov evrov EBITDA in dobiček. V letošnjem polletju, ko so Tušmobil verjetno dodatno pripravljali na prodajo, so bili rezultati še boljši.

Tuš, ki je leta 2008 enemu od naročnikov Tušmobila obljubil polet v vesolje in si zamišljal preboj mobilnega operaterja najmanj na položaj drugega največjega na trgu, je bil primoran izstopiti iz njegovega lastništva. Prodajni postopek je namreč zanj predstavljal rešilno bilko in obenem mlinski kamen. V tega hitro rastočega mobilnega operaterja je vlagal obsežna sredstva, kar ga je ob slabšem poslovanju trgovskega dela imperija spravilo v hude finančne težave. Teh se je rešil s sporazumom, ki ga je v letu 2011 podpisal z bankami upnicami in z njim reprogramiral za skoraj pol milijarde evrov obveznosti. S tem se ni rešil insolventnosti, saj je moral letos znova v pogovore. Ena od glavnih zahtev bank pa naj bi bila: prodaja Tušmobila.

Za prevzem Tušmobila se je resno zanimal tudi Simobil oziroma njegov lastnik Telekom Austria, vendar bi bile v tem primeru težave s pridobivanjem dovoljenj regulatorja trga. Simobil namreč obvladuje okoli 30 odstotkov, Tušmobil pa 12,5 odstotka slovenskega trga. Tudi sicer naj bi bila prioriteta Simobila nakup T2, ki je šel pred dnevi v stečaj, tako da bo v nekaj mesecih naprodaj njegov zdravi del.