Veliko je govora, da je državno prvenstvo v novi sezoni na višji ravni, a bodimo iskreni – liga je slabša. Začnemo lahko že pri temeljih. Na prste ene roke lahko preštejemo klube, ki vodijo spodobno politiko. Vedno je treba začeti pri najmlajših in ravno v mladinskih šolah močno zaostajamo v primerjavi s tujino. Klubi nimajo dovolj profesionalnega kadra, otroke pa zaradi vadnine novačijo predvsem zaradi zaslužka. Če želimo imeti urejeno domače okolje, bo treba nekaj ukreniti. Slovenija v nogometu zaradi finančnih in infrastrukturnih omejitev razumljivo ni na ravni Nemčije ali Italije, lahko pa se ozremo le nekaj deset kilometrov južneje. V Zagrebu imajo eno boljših nogometnih šol v Evropi. Pri Dinamu bi lahko pobrali kakšno idejo, treba pa se je zavedati, da je z najmlajšimi nogometaši najtežje delati. Vsaka nogometna šola bi morala imeti dva do tri igrišča in v vsaki selekciji po dva aktivna trenerja. Dokler na tem področju ne bo premika, tudi vidnejših izboljšav v slovenski ligi ne bo.

Nobena skrivnost ni, da se bo Maribor v teh razmerah sprehodil do nove krone. Morda jim lahko dostojen odpor nudijo v Zavrču, kjer so prevetrili igralski kader, zato bi se lahko dlje časa obdržali pri vrhu. Olimpija je za zdaj še vedno stara zgodba. Predsednik Milan Mandarić in direktor Ranko Stojić potrebujeta predvsem čas, da spoznata okolje. Verjeti je, da gre za resen projekt. V roku dveh ali treh let bi Olimpija lahko imela možnost za prevzem primata v domači ligi, vendar do prekinitve mariborske vladavine jo čaka še obilo dela. Mandarića poznam še iz Kopra. Treba je vedeti, da je gospod že rešil številne klube, ki so bili tik pred prepadom. Ker ni več mlad, bi se v Ljubljani rad ustalil. Če bo imel podporo občine, sponzorjev in navijačev, bi z Olimpijo lahko pripravil uspešnico.

Negativno presenečenje prvenstva je Rudar, ki po treh tekmah nima niti točke. Očitno je, da se nikakor ne znajdejo. Ko v takšnih razmerah začneš izgubljati tekmo za tekmo, ni prijetno, saj nastane težava, kako se izkopati iz krize. V Velenju že gorijo alarmi, za Rudar pa bodo zelo pomembni prihodnji krogi. Podobno usodo delijo Koprčani. Človek še zdaj težko verjame, kako nespametno so zapravili izjemno generacijo fantov, ki so trenutno stari devetnajst in dvajset let. To je bila izjemno nadarjena skupina mladih nogometašev, ki bi z nekaj starejšimi igralci zlahka konkurirala za vrh prvenstvene lestvice.

Marinko Galič je nekdanji nogometaš in član zlate slovenske reprezentance.