»Super. Res sem vesel, da vam je fant takole odgovoril. Očitno naše preventivno delo le ni zaman. Če smo naučili enega, ni vrag, da jih ne bi še več,« je bil zadovoljen z Majevim odgovorom tudi vodja gorske enote policije Robert Kralj, ki je poudaril, da v gore hodi vse več družin z otroki. »Žal se v šolah opušča planinski krožek, žal so otroci motorično vse slabše razviti, žal nekateri še hoditi ne znajo prav in žal imajo take starše, da imajo zase še nekako sprejemljivo opremo, otrok pa je obut v zlizane športne copate,« je na osnove samozaščite še opozoril Kralj.

Otroci dovzetni za prvo pomoč

Del preventive na področju ravnanja v nesrečah je tudi projekt Otroci se učijo pomagati, ki so ga začeli v nemški službi nujne helikopterske pomoči, deluje pa zdaj še v Švici in pri nas. »Zdravniki so na prizoriščih nesreč ugotovili, da se otroci pogosto obnašajo precej bolje kot odrasli, zato so začeli izvajati posebne delavnice, na katerih otroke naučijo osnov prve pomoči in ravnanja ob nesrečah. Bistvo teh delavnic je, da znajo poklicati na 112, da znajo za silo ukrepati in da vsaj nekaj od tega odnesejo s seboj v odraslo življenje,« je povedal gorski reševalec Vasja Žemva. Pri delavnicah pomagajo prostovoljke, študentke fakultete za zdravstvo na Jesenicah, od Zavarovalnice Triglav pa so dobili sponzorsko pomoč. Od jeseni leta 2012 so obiskali že 22 osnovnih šol po vsej Sloveniji, skupno je delavnice opravilo 1347 otrok. Letos so obiskali že tri šole, do konca prihodnjega leta jih bodo še 12, skupno pa to pomeni okoli dva tisoč otrok.

Da otroci zmorejo pomagati, priča primer enega izmed dečkov, ki je sodeloval na delavnici. Kasneje je bil doma sam z dedkom, ki je doživel infarkt. Deček je ravnal pravilno in je, kot se je naučil, poklical na intervencijsko številko 112. »Žal se v šoli otroci tega naučijo premalo, kar so naše študentke, ki sodelujejo pri projektu, tudi same opazile in predlagale, da bi predmet prva pomoč na neki način vključili v šolski program,« pa je dejala Sedina Kalender Smajlović, predavateljica na fakulteti za zdravstvo na Jesenicah.

Šlo je zares

Dve skupini otrok (iz osnovnih šol Dramlje in Borovnica) pa sta si za posebno nagrado za sodelovanje v delavnicah včeraj prislužili ogled helikopterske enote nujne medicinske pomoči na Brniku. Še posebej vznemirljivo je bilo, ko so si otroci začeli ogledovati policijski helikopter, parkiran na ploščadi pred hangarjem, pa sta pristopila dva reševalca in začela metati torbe v kabino helikopterja. Sprva so bili otroci prepričani, da gre za prikaz reševanja, a se je izkazalo, da gre zares. Helikopter je bil v minuti ali dveh že v zraku na poti na pomoč ponesrečenim v nesreči na cesti. Poseben dodatek, torej, ki ga niti organizatorji niti otroci seveda niso pričakovali.